Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Internatskola flyttar in på Inkonst

Inkonst i Malmö förvandlas till en internatskola en månad nästa år.
Den danska performanceduon Sisters Hope skapar en stor performanceföreställning där den som vill kan bo över.

Sisters Hope, det vill säga Gry Worre Hallberg och Anna Lawaetz, tar över Inkonst i februari nästa år.Bild: Diana Lindhardt
Sisters Hope har skapat Sisters Academy, en skola som helt utgår från det sinnliga och de poetiska uttrycken.
Under två veckor i februari tog duons alter egon, tvillingarna Coco och Coca Pebber, över ledningen av en gymnasieskola på Fyn i Danmark och ytterligare två skolor på Island och Grönland ska få besök.
Som stor avslutning på det hela gör duon en fyra veckor lång storskalig interaktiv performanceföreställning, ”Sisters Academy – the boarding school”, i september 2015 på Inkonst.
– Vi ska göra ett projekt som undersöker och sätter de sinnliga och poetiska uppfattningarna av världen i centrum. Utbildningssystemet idag är i hög grad baserat på industrialiseringens och upplysningstidens premisser om lärande och vi utforskar här nya sätt att uppleva lärande på, säger Gry Worre Hallberg, som utgör Sisters Hope tillsammans med Anna Lawaetz. Alla tre scener på Inkonst görs om till internatskola och både aktörer och riktiga lärare medverkar.
Den som vill kan bo över, men det går också bra att ta del av performanceföreställningen några timmar. Det övriga programmet på Inkonst integreras i ”undervisningen”
Sisters Academy ligger i gränslandet mellan performancekonst, forskning, aktivism och pedagogik.
Syftet med projektet är att ställa frågor kring utbildningssystemet, samtidigt som det är en scenkonstupplevelse, menar Ann Wallberg, konstnärlig ledare och producent på Inkonst.
– Vi vill belysa skolan på ett annorlunda sätt. Det känns speciellt angeläget med tanke på den senaste tidens diskussioner om den svenska skolan. Samtidigt är det spännande att skapa ett projekt som är så interdisciplinärt, säger hon.
Tanken är också att skapa möten med politiker och tjänstemän och bjuda in skolklasser.
Projektet riktar sig till både elever, lärare och andra inom utbildningsväsendet, men också till en bred allmän publik.
Efter föreställningen vill Sisters Hope även ta över en skola i Malmö eller annan plats i Sverige.
Redan den 10 maj kommer de till Inkonst för att reflektera över sitt arbete med en performanceföreläsning, middag och fest. Ytterligare två sådana tillfällen blir det på Inkonst innan den stora avslutningen.
Gå till toppen