Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Toppolitiker timeout efter alkoholkontroll

Folkpartisten Lars Hansson tar timeout från alla sina politiska uppdrag i Lund. Detta sedan han i morse, den 2 april, stoppades i en poliskontroll på Östra torn med alkohol i kroppen och misstänkt för fortkörning.
Han ska ha kört 38 kilometer i timmen utanför en skola där det är 30 kilometer i timmen.

Lars Hansson är ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad. I dag stoppades han med alkohol i kroppen efter att ha kört för fort utanför en skola på Östra torn.Bild: Lars Brundin, arkiv
Lars Hanssons tyngsta politiska uppdrag är att vara ordförande i Barn- och skolnämnden i Lunds stad.
Dessutom sitter han i fullmäktige och är partiets fjärde namn på listan inför kommunalvalet i höst.
– Jag var själv övertygad om att all alkohol hade gått ur kroppen när jag satte mig bakom ratten, säger Lars Hansson i ett pressmeddelande.
– Min bedömning var felaktig och det beklagar jag djupt. För att aldrig någonsin göra om detta fatala misstag kommer jag installera ett alkolås i bilen.
– Dessutom ska jag omgående söka stöd för att se över min alkoholkonsumtion. En sådan här händelse kräver att man noggrant ser över sitt beteende.
Det är i väntan på ett besked från åklagaren som Lars Hansson i första hand tar timeout.
Sydsvenskan sökte i kväll förgäves Mats Persson, ordförande för partiet i Lund.
Men i ett pressmeddelande säger han:
– Naturligtvis ser vi mycket allvarligt på det inträffade och förväntar oss att Lars Hansson genomför de åtgärder han planerar.
– En timeout är i det här läget en självklarhet. Det Lars gjort är oacceptabelt men han har vårt stöd för de åtgärder han nu vidtar för att se till så att det här aldrig händer igen.
Enligt Lisa Flinth, ombudsman för Folkpartiet i Skåne, skriver alla som vill ta ett uppdrag för partiet på ett kandidatkontrakt.
Och i det står det att den som misstänks för ett brott som inte anses vara ringa ska ta timeout.
– Det första Lars gjorde var att klargöra att han skulle ta en timeout, säger Lisa Flinth.
– Det som nu måste ske är att det rättsliga får ta sin tid.
Kan man fortsatt vara kandidat till fullmäktige om brottets bedöms som grovt?
– Om vi måste har vi möjligheter att under flera månader framöver trycka om vallistorna, svarar Lisa Flinth. Men den frågan får vi avvakta med.
Gå till toppen