Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Bekele” är en ganska fantastisk liten serieroman.

”Bekele” är en ganska fantastisk liten serieroman, skriver Patrik Svensson.

Bekele.

Author: Raquel Lozano, Mattias Elftorp och Emre Özdamarlar. Publisher: Tusen Serier.. PublishYear: 2014.
Varför är människor ihop med varandra egentligen? Det finns såklart tusen och en anledningar men ”äkta” kärlek, vad nu det är, är hur som helst väldigt sällan den enda anledningen.
För den som kommer från ett annat land till Sverige och gifter sig och väntar på uppehållstillstånd är den äkta kärleken trots det själva förutsättningen för att få stanna i landet. En förutsättning som måste utredas i bisarrt byråkratiska husförhör där allt från sexliv till frukostvanor och tandborstsfärg vägs samman till ett omdöme.
Det är åtminstone praktiken av den politik och de lagar som upprätthålls av Migrationsverkets utredare. Och det är denna utifrån sett rätt absurda praktik som skildras i ”Bekele”, en ny seriebok som ges ut som en del i projektet Tusen Serier. Serieveteranen Mattias Elftorp och debutanten Raquel Lozano har skrivit. Emre Özdamarlar, ingenjör från Turkiet som sadlat om till serietecknare i Malmö, har tecknat.
Det handlar om Bekele, en ung kvinna från Etiopien som kommit till Sverige och Malmö för att jobba och tjäna pengar för att kunna försörja sin familj och sin sjuka mormor i Addis Abeba. Hon träffar Johannes, de blir kära, de gifter sig, de går till Migrationsverket för att söka permanent uppehållstillstånd och möts av långdragna förhör. ”Pratar ni svenska hemma? Vad gör ni på fritiden? Vad heter Johannes mamma? Hur ofta har ni samlag?”
Det absurda i situationen är skildrat med lika delar humor och tragik, men berättelsens styrka är att historien kompliceras ytterligare. Dels skildras även utredaren Lennart på Migrationsverket som en komplex människa som har ett liv och en identitet som stöts mot hans professionella roll. Dels skruvas själva resonemanget kring ”äkta” kärlek och ”riktiga” relationer till när Bekele på en fest strular med Johannes bästa kompis och det uppstår fnurra på tråden i äktenskapet. De separerar, men står kvar som gifta på papperet, för Bekele och hennes uppehållstillstånds skull. Det som från början trots Migrationsverkets misstänkliggörande faktiskt varit ett kärleksäktenskap blir i praktiken ett arrangerat sådant. Ett enligt lagen fullt legitimt skäl för uppehållstillstånd förvandlas till ett bedrägeri. Och vem står med moralen på sin sida då?
”Bekele” är en ganska fantastisk liten serieroman. Skickligt tecknad, skickligt berättad, komplex, tankeväckande och inte minst rolig. Jag hoppas att den läses av alla med erfarenheter från den här sortens situationer, oavsett vilken sida av utredarnas bord de suttit vid.
Det finns såklart en aktivistisk dimension i boken, men udden är inte riktad mot enskilda tjänstemän eller uppehållssökande utan mot lagen och politiken. Den träffar mitt i prick.
Gå till toppen