Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: ”Jimmie Åkessons värderingar är inte välkomna på vår akutmottagning”

Personal på akuten i Malmö protesterar i öppet brev.

SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett besök i Forserum. Nu väcker hans kommande besök på Sus i Malmö vårdpersonalens vrede. ”På en akutmottagning finns inget utrymme för Åkessons politik, att dela upp människor efter kultur och religion. När larmet går så jobbar vi tillsammans”, skriver skribenterna.
Öppet brev angående Jimmie Åkessons besök på akutmottagningen i Malmö den 9 april:
Hälso- och sjukvårdslagen säger att vård ska ges med respekt för alla människors lika värde (§2). Region Skånes likabehandlingspolicy säger att ”varje enskild medarbetare har skyldighet och ansvar att […] motverka diskriminering i det dagliga arbetet”.
Onsdagen den 9 april ska Sverigedemokraternas partiledare besöka akutmottagningen på Sus i Malmö.
Akutmottagningen är vår arbetsplats. Vi som arbetar här kommer ifrån olika delar av världen. Patienterna som söker vård hos oss kommer ifrån olika delar av världen. Vissa är födda här, vissa har flyttat hit, andra saknar svenskt pass. Vissa av dessa är turister och andra är vad många kallar ”papperslösa”, människor utan de rättigheter ett svenskt pass ger. Genom demokratiska processer har vi svenskar kommit överens om att alla människor i Sverige har rätt till vård.
Detta tycker Jimmie Åkesson inte om. Därför skriver vi nu detta brev.
Jimmie Åkesson företräder ett parti som har sina rötter i fascistiska och rasistiska organisationer och värderingar. Idag är partiet inte lika öppet rasistiskt som när Jimmie Åkesson gick med, men partiet bygger fortfarande sin politik på att beskriva ”invandrare” som ett hot och det verkar inte finnas någon gräns för vilka problem man kan beskylla dem för. Denna politik, att dela upp ”svenskar” och ”invandrare” och att anse att de ska behandlas olika, är i grunden rasistisk.
Vår akutmottagning ligger i vår stad, Malmö. Vi är stolta över att arbeta i en stad där människor med ursprung i 178 nationaliteter bor. Varje dag söker sig människor som behöver vård till oss och vi gör vårt bästa för att lindra, vårda och bota. De ska känna sig trygga hos oss. Vi undrar hur det är tänkt att patientsäkerheten ska upprätthållas under besöket av en av Sveriges mest kontroversiella partiledare? En företrädare för ett parti som i åratal har satt i system att tala nedsättande om Malmö och dess invånare. På Norrlands universitetssjukhus skulle Åkesson genomföra ett liknande besök. Den ansvarige läkaren bedömde att patientsäkerheten var hotad och valde att stoppa besöket. Vi delar denne läkares bedömning. Han har nu blivit mordhotad, om något ett hot mot demokratin.
På en akutmottagning finns det inget utrymme för Åkessons politik, att dela upp människor efter deras kultur och religion. När larmet går så jobbar vi tillsammans, någonting annat hade inte fungerat. Vi vet vad det innebär att hålla ihop. När en patient kommer in frågar vi inte om hon är muslim eller kristen, eller om hon är ”papperslös”. Vi gör inte skillnad på människor.
För några korta veckor sedan kunde vi skåda den största demonstrationen i mannaminne när 10 000 Malmöbor tågade mot nazism och rasism under parollen ”Kämpa Malmö”. Vi var där och vi kommer att fortsätta kämpa. Därför säger vi nu: Ingen rasism på vår arbetsplats! Riskera inte patientsäkerheten! Jimmie Åkessons värderingar är inte välkomna på vår akutmottagning!
#vårdpersonalmotrasism
Gå till toppen