Världen

Nationell stolthet en nyckel inför ungerska valet

Det ungerska högerpartiet Fidesz ser ut att upprepa valsegern från 2010. I valet på söndag väntas väljarna belöna partiledaren Viktor Orbán för hans kamp mot EU, bankerna och de multinationella företagen.

Det jättelika demonstrationståget svänger in på paradgatan Andrássy där lindarna just slagit ut och magnolian blommar. Tre kilometer återstår till Hjältarnas torg där Fidesz-ledaren och regeringschefen Viktor Orbán ska tala.
Längst fram i täten syns kända profiler.
Zsolt Bayer, en av Fidesz-pionjärerna och omtalad för sina grova smädelser av judar och romer, är klädd i vit jeansjacka och har solglasögonen uppe på hjässan. Bredvid honom går oligarken och mediemogulen Gabor Széles som med bister uppsyn och grå kostym liknar en partipamp från kommunisttiden. I främsta ledet finns också ideologen András Bencsik med sin valrossmustasch.
Bakom dem tågar tiotusentals till synes alldeles ordinära ungrare i kortärmade skjortor, sportjackor och jeans. Enligt arrangörerna har 450 000 personer kommit från hela landet.
Längs vägen står lastpallar med väldiga travar av skyltar – man kan välja mellan Fidesz-skyltar i orange eller skyltar i den ungerska flaggans färger med texten ”rösta”.
Lazlo Harmath, 68 år och pensionerad arkitekt, har tre Fidesz-skyltar under armen.
– Det viktigaste är att regeringen sitter kvar och kan fortsätta det man började med för fyra år sedan, säger han.
För honom, som har släkt i Rumänien, är det dubbla medborgarskapet viktigt. Ungersktalande utanför landets gränser kan numera ansöka om medborgarskap och rösta i valet.
Det är den sista stora manifestationen före söndagens val. Fidesz ser ut att gå mot seger, liksom de gjorde 2010.
Få europeiska regeringar har varit så kritiserade internationellt som den ungerska. Ändå, eller kanske just därför, tycks Fidesz ha de egna väljarna bakom sig. Forskaren András Lánczi på Corvinusuniversitetet nämner just den nationella frågan som en nyckel.
– Man kan dela in Fidesz-anhängarna i flera lager. För den hårda kärnan är antikommunismen det allra viktigaste. För nästa lager är just den nationella identiteten och stoltheten betydelsefull, säger András Lánczi, som placerar sig själv i det konservativa lägret.
Han säger att ungrarna fått utstå många förödmjukelser. Efter kommunismens fall gjorde de allt som väst sa att det skulle göra – privatiserade, släppte in utländska företag och byggde upp det civila samhället.
När tjugo år hade gått – vid det förra valet 2010 – befann sig Ungern ändå vid konkursens rand. Den socialistiska regeringen fick vidkännas ett svidande valnederlag. Fidesz kom till makten med två tredjedelars majoritet i parlamentet och inledde det Orbán kallar det andra systemskiftet.
– Orbán slog fast att det finns något som heter nationella intressen. Vänstern använde sig aldrig av den termen, säger András Lánczi.
Det andra systemskiftet innebar en ny författning och en stor mängd nya lagar, vissa av dem så kallade kardinallagar som bara kan stiftas och avskaffas med två tredjedelars majoritet. Omvärlden befarade att Fidesz var på väg att cementera sitt eget maktinnehav, det ledde till en segdragen konflikt med EU-kommissionen, EU-parlamentet och Europarådet.
Regeringen slog också till mot de utländska företagen för att få ekonomiskt svängrum. En särskild bankskatt infördes och i dagarna har en minst sagt ovanlig reform slutförts. Energiföretagen har tvingats sänka hushållens avgifter med tjugo procent.
Lagom till valet har kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor’s uppgraderat den ungerska ekonomin, regeringen har inte heller EU-kommissionen i hasorna eftersom budgetunderskottet ligger under den stipulerade treprocentsgränsen.
– Vi har byggt om Ungern från att ha varit ett trasigt fordon till att vara en snabb racerbil, säger Viktor Orbán när han till sist talar på Hjältarnas torg.
Tre dagar senare framträder han i den lilla staden Dombóvár arton mil sydväst om huvudstaden. Åhörarna, cirka tvåtusen personer, har samlats på den lilla öppna platsen framför det moderna kulturhuset.
Varken i Budapest eller på mötet i Dombóvár syns några EU-fanor. I Dombóvár koketterar Viktor Orbán i stället med sin EU-fejd.
– Jag är inte direkt populär i Bryssel, säger han med ett leende.
Han tar dock inte steget fullt ut och kritiserar i stället det högerextrema partiet Jobbik.
– Jag nämner inga namn, men det finns partier som vill att vi ska lämna EU. Lyssna inte på dem, medlemskapet innebär fortfarande chanser för oss, säger regeringschefen som de senaste åren har öppnat sitt land österut, mot Ryssland och Kina.
Viktor Orbán åker snabbt tillbaka till Budapest, den lokale Fidesz-kandidaten Árpád Pótapi blir kvar i kulturhusets servering. Han är nöjd med mötet.
– Ni har säkert märkt att Viktor Orbán har en speciell kraft. Inte ens de som inte tycker om hans politik kan vara neutrala i hans närhet, säger Pótápi beundrande och säger att han tänker göra allt för att jordskredssegern från 2010 ska gå i repris.
Men är det inte bra för ett land att ha en stark opposition?
– Ska jag säga det till människorna därute? Man kan inte vänta sig av oss att vi ska kämpa för oppositionen, säger Fidesz-mannen och parlamentsledamoten Árpád Pótápi.
Gå till toppen