Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tradition stöpt i ny form

Möbelformgivaren Sophia Lithell försöker gärna lösa moderna problem med traditionella material och tekniker. För sin talang och kreativitet får hon nu Malmö industriförenings vårstipendium.

Prissumman på 40 000 kronor ska Sophia Lithell använda till att bygga upp sitt nystartade företag i Malmö. I en studio i Mitt Möllan-huset på Claesgatan skapar hon och visar upp möblerna som ska hålla hög kvalitet och görs i små upplagor. Helst ska de också gå att producera i Sverige.
Den lilla skalan gör att hon kan experimentera mer och slipper ge avkall på kvaliteten.
– Jag vill veta hur mina saker produceras. Gör jag dem inte själv vill jag kunna stå för hur de tillverkas.
Sophia Lithell har alltid tyckt mycket om att teckna. På gymnasiet gick hon naturprogrammet och trots att studierna gick bra kändes inriktningen helt fel. Efter studenten valde hon en utbildning i konst och form på folkhögskolan Sundsgården utanför Helsingborg.
– Jag kände att jag var tvungen att testa. På Sundsgården föll allting på plats. Det var ett jätteroligt år, säger hon.
Det blev ytterligare ett år på en folkhögskola, i Simrishamn den här gången.
– Vi läste många småkurser inom konst och design – kroki, skulptur, keramik – och vi hade projekt om möbeldesign. Allt möjligt.
Hon sökte in på formlinjen på Beckmans i Stockholm och blev antagen vid första försöket.
– Där studerade vi formgivning av det mesta: möbler, produkter, rum …
Redan när hon sökte in på Beckmans märkte hon att det var de arbetsprover som rörde möbelformgivning som var roligast att göra.
– Skalan passar mig! Hus är för stora, jag gillar att ha koll på detaljerna.
När hon var färdig med de tre åren på Beckmans startade hon eget för första gången.
– Det var nog lite tidigt. Jag var så ung och hade inte rätt kontakter och kunskaper. Så det blev mest på papperet jag hade ett företag.
I stället bestämde hon sig för att gå masterutbildningen på Konstfack.
– I det sista projektet, som var examensarbetet, fick vi välja helt fritt och då snöade jag in på knuttimring, berättar hon.
Sophia Lithell använde den traditionella husbyggnartekniken, där man staplar trästockar på varandra och fogar samman med ”knutar” i hörnen, som tema när hon skapade möbler.
– Min familj kommer från Dalarna där de gamla hantverkstraditionerna och hemslöjden är levande. Det har inspirerat mig, säger hon.
Efter de två åren på Konstfack flyttade hon tillbaka till Malmö år 2011.
– Jag har alltid tänkt att Stockholm bara var ett ställe där jag skulle plugga. Skåne är hemma för mig och här finns min familj.
De senaste åren har hon praktiserat på ett arkitektkontor och på ett designföretag, båda i Köpenhamn, för att få in en fot i branschen.
– Det har varit lite knapert, man tjänar inte så mycket. Det är precis så det har gått ihop.
Nu satsar hon på det egna företaget på heltid och hon står gärna själv för så mycket av produktionen som möjligt.
– På Konstfack var det mer hantverksinriktat. Vi skulle vara med i verkstaden och lära oss hur alla maskiner fungerade och vad som är möjligt att göra.
Traditionellt hantverk är fortfarande en inspirationskälla. Bland hennes alster finns till exempel pallen ”Näver” i stål och björkbark och bordet ”Stapla” med knuttimrade ben under en glasskiva.
– Jag vill gärna lösa nutidsproblem med en blick tillbaka på gamla tekniker och material.

Sophia Lithell

Gör: Möbelformgivare.
Bor: På Dalaplan i Malmö.
Familj: Sambo.
Bakgrund: Född i Göteborg, flyttade till Helsingborg i tidiga tonåren.
Utbildning: Har studerat konst och form på Sundsgårdens folkhögskola och på Österlenskolan, har gått treårig formlinje på Beckmans i Stockholm och tvåårig masterutbildning på Konstfack i Stockholm.
Aktuell: Har fått Malmö industriförenings vårstipendium på 40 000 kronor. Motiveringen lyder: ”Sophia har en gedigen och allsidig utbildning och stor talang. Vi är övertygade om att hennes kreativitet och känsla för form och funktion kommer att göra henne framgångsrik.”
Under konstrundan på Österlen i påsk ställer hon ut i Köpingebro.
Gå till toppen