Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Dan Park döms till fängelse

Dan Park döms till tre månaders fängelse i den senaste rättegången mot honom om förtal och hets mot folkgrupp.

Ett av målen för hans hets var offret för den mycket uppmärksammade misshandeln på Hyllievångsbron.
På måndag väntar ny rättegång, om ytterligare en affischaktion.
Dan Park dömdes i september 2012 till villkorlig dom för förtal och hets mot folkgrupp. Den här gången ser tingsrätten ingen annan möjlighet än att döma honom till fängelse. Dan Park hade inför domen dessutom inte ens dykt upp till mötet med kriminalvårdens personutredare, som hade kunnat förorda något annat straff.
Tidigare domar mot nazister har satt praxis till en månads fängelse för ett fall av hets mot folkgrupp. I tremånaders-straffet för Park ingår straff för hetsbrotten som han fick villkorlig dom för från början, men som han alltså bröt mot.
Dan Park kallar sig konstnär och sa i rätten att han inte har som syfte att kränka någon, utan att all hans "konst är emot det politiskt korrekta."
I domen från fredagen är det tre "meddelanden" som tingsrätten inte anser ha skydd av yttrandefriheten.
Det ena kallar Park själv ett performance. Han dök upp vid en demonstration utanför polishuset mot det så kallade rom-registret och påstod på en skylt att "Zigenarbrott är något gott". I rättegången förklarade han det med att han ville göra narr av demonstranterna eftersom han tyckte att reaktionerna mot rom-registret var överdrivna.
De andra två är affischer. En med offret från misshandeln på Hyllievångsbron hängande i en snara från bron, tillsammans med bland andra ordföranden för Afrosvenskarnas forum för rättvisa, Jallow Momodou.
Han avbildades också på en affisch tillsammans med ordet "negerslav".
Männen ska enligt domen få 10000 kronor var i skadestånd.
Två skrivelser är centrala när tingsrätten bedömt att Parks tilltag inte skyddas av yttrandefriheten:
Meddelandena "saknar... samband med en saklig och vederhäftig diskussion" samt är "nedsättande och omotiverat kränkande och att de därför utgör ett angrepp mot [romers respektive mörkhyade personers] rättigheter.
Tingsrätten hänvisar till Europadomstolens praxis som säger att den som använder yttrandefriheten har ett ansvar.
"Vid utövande av yttrandefriheten finns en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därför utgör ett angrepp på deras rättigheter och som inte bidrar till en debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor."
Dagen efter rättegången publicerade Park återigen samma bilder på sin hemsida och på Facebook. Han greps - och har sedan dess suttit häktad. Det är en unik åtgärd mot svenskar som misstänks för hets mot folkgrupp. Tidigare har bara några amerikaner som begått hets mot folkgrupp i Sverige häktats på grund av risken för att de skulle lämna landet.
Gå till toppen