Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon föreläser om hur negativa mönster bryts

Har du någon gång känt dig tilltryckt utan att riktigt förstå varför? Då är risken stor att du har blivit utsatt för en härskarteknik. Camilla Ländin, som har skrivit en bok i ämnet, gav några tips på hur härskaren ska hanteras.

”Oavsett om du är chef, ledare, medarbetare eller bara en i gänget kan och måste du bidra till att sätta ramarna och spelreglerna för vad som ska gälla i din grupp”, säger Camilla Ländin.Bild: PRIVAT
– Du som är så stark, kan inte du bära min väska? Det är komplimangmetoden och den som jag använder mig mest av. ”Du som är så stor kan väl klä på dig själv” säger jag till mina barn. Man ger en komplimang för att få ut något av det själv.
Camilla Ländins bok om härskartekniker kom ut i januari och igår föreläste hon för studenter, arbetstagare och arbetsgivare på Arbetslivets dag i Ubåtshallen i Malmö.
Varför är det viktigt att känna till härskarteknikerna i arbetslivet?
– Min förhoppning är att om fler blir medvetna om de här teknikerna så kan man reflektera över sitt eget uppträdande och fundera över vilket klimat man vill ha på arbetsplatsen.
Vad ska man göra när en härskarteknik används?
– Tyvärr finns det inga enkla sätt att motverka det. Men att försöka lyfta upp det på bordet och tala om för personen att ”när du säger så får det mig att känna mig liten” kan vara ett sätt. Eller stötta kollegan som råkar ut för det.
Enligt Camilla Ländin är härskartekniker ofta en beståndsdel som krävs för att mobbning ska få fäste på en arbetsplats. Ändå är det något som i princip alla använder sig av, säger hon.
– Nästan alla gör det, mer eller mindre medvetet. Den tekniken som flest brukar känna igen sitt eget beteende i är den som kallas för osynliggörande. När det finns ett mönster i det beteendet så blir det en härskarteknik.

Några vanliga härskartekniker

Osynliggörande: Att sno och ta cred för någon annans idé. Ta ordet och överrösta den som precis börjat prata. Göra annat, till exempel pilla på telefonen, när någon pratar. Säga tack till alla utom en person.
Förminskande: Skratta åt någons uttal. Säga ”Lilla gumman” eller ”Men det förstår du väl att” eller yttra klassiska fördomar om kön eller grupp. ”Karlar kan inte göra två saker samtidigt”.
Komplimangmetoden: ”Du som är så smart kan väl läsa den här rapporten och förklara den för mig?”
Hierarkimetoden: Kan användas både uppåt och nedåt. ”Jag är ju bara vikarie så det är väl ingen som vill lyssna på mig.”
Offerkoftan: En person som verkar ynklig och som det alltid är synd om men som ändå inte tar emot hjälp. Har väldigt mycket att göra. Exempel: Klassföräldern som martyrbakar hela natten för att ingen annan ”vill ställa upp”.
Gå till toppen