Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jubileumsfilm med mer än bara tillbakablickar

Stefan Elkington, filmproducent och vd för SundTV, har gjort en jubileumsfilm om Lomma. Filmen om kommunen som fyllde femtio år 2013 visas på söndag på Bibliografen på Lomma bibliotek.

”När jag växte upp var det en ort man undvek. Nu är det tvärtom”, säger före detta Bjärredbon Stefan Elkington om Lomma.Bild: Herman Omstedt
Vad har du valt att lyfta fram i jubileumsfilmen?
– Det var bibliotekschefen Göran Schmitz som tog initiativet och ville att vi skulle göra en film. Vi funderade ett tag på att göra en större film och ha med allt om Lomma. Men vi valde att begränsa oss till den del som vi visste skulle vara med, kommunens utveckling.
– Filmen handlar om hur Lomma kom till och hur kommunen har utvecklats. Det är inte så självklart. Vi tar det gärna för givet att Lomma hamn, som tidigare var ett industriområde, byggs ut. I början var många emot byggandet.
– På 1970-talet talade man om att göra Flädie lika stort som Bjärred och att ha industrier där. Det känns främmande i dag. Anledningen till att det inte blev så var att man tyckte att den goda jorden var viktig att bevara.
Hur har ni gått tillväga?
– Vi har gått igenom allt som har skrivits om kommunen. Mycket av filmen består av intervjuer med politiker och tjänstemän som berättar det de minns och hur de tänker.
– Filmen är ett tidsdokument som också visar vad de tänker göra nu och ambitioner och planer för framtiden. Man brukar inte dokumentera nutiden och framtiden i en jubileumsfilm, men det kändes naturligt denna gång. Man ser inte nutiden som historia men det är bara en tidsfråga.
Stämmer det att du växte upp i Bjärred?
– Ja, delvis. Jag gick halva lågstadiet och mellanstadiet på Löddesnässkolan. Mina föräldrar jobbade på Sida så jag har bott mycket utomlands men vi har alltid haft hus i Bjärred.
Vad är bäst med Lomma?
– Närheten till havet. Det är därför man vill bo i Lomma. Jag är från Bjärred och Lomma var alltid en annan ort för mig när jag växte upp. Nu har det blivit väldigt fint här och man vill komma till Lomma hamn. När jag växte upp var det en ort man undvek. Nu är det tvärtom.

Filmen ett samarbete

I fjor var det 50 år sedan Lomma köping gick samman med Flädie storkommun och Lomma kommun bildades.
Två nyckelpersoner bakom sammanslagningen var socialdemokraten Knut Ahlberg från Lomma köping och centerpartisten Hugo Månsson från Flädie.
Filmen om vad som hänt sedan 1963 och framåt heter ”Lomma kommun i utveckling” och är 45 minuter lång.
Gå till toppen