Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Lägenhetskonsert med Vindla String Quartet

I det nya avsnittet av musikmagasinet "Hemma hos-sessions" blir det lägenhetskonsert med Helena Josefsson och Vindla String Quartet.

Hej Caroline Karpinska, kan du beskriva Vindla String Quartet i en mening?
– En klassisk stråkkvartett som vill vara ett band, eller ett band som vill vara en klassisk stråkkvartett.
Vilka ingår i bandet Vindla String Quartet?
– De två violinisterna Caroline Karpinska och Maria Bergström samt violasten Elina Nygren började spela tillsammans på St Sigfrids Folkhögskola hösten 2005. De tre följdes åt för vidare studier till Musikhögskolan i Malmö och hösten 2008 föddes namnet Vindla. I december 2010 tillkom Gerda Holmquist på cello.
Vilka är de tre bästa ögonblicken i Vindla String Quartets karriär hittills?
– Första spelningen under namnet Vindla String Quartet hösten 2008. "En afton med Dusty Springfield" med Moto Boy, Marit Bergman, Titiyo, Magnus Carlsson och Anna Maria Espinosa skulle framföras på Debaser i Stockholm. Projektledaren Gudrun Hauksdottir hade blivit tipsad om oss och under vårt första möte sa hon: "Jag har ju aldrig hört er så jag hoppas nu att ni är j***igt bra". Vårt självförtroende låg vid denna tidpunkt inte riktigt på topp då vi nyss åkt på en ordentlig sågning på ett kammarmusikuppspel på Musikhögskolan. Vi svarade med ett nervöst "hoppas vi inte gör er besvikna" och första gången vi repeterade med dessa etablerade musiker och artister var vibratot något okontrollerat, minst sagt. Detta till trots blev responsen överväldigande och det hela slutade med ett visitkortkalas dit vi kan härleda många av giggen vi får än idag.
– När Tingsek hörde av sig sommaren 2010 och berättade att han ville göra en turné samt släppa skiva och dvd, inte bara med "stråkar" utan med Vindla. Det lät nästan för bra för att vara sant men två år senare släpptes albumet "Tingsek & Vindla String Quartet feat. Måns Mernsten" och filmen "Tingsek - Something to live for" efter en bejublad turné runt halva Sverige.
– Vår första egna konsert på Victoriateatern i mars 2012. Vi bjöd in vårt dream team: Tingsek, Linnea Henriksson, Big Fox och Forest & Crispian att gästa oss under en konsert, som även bjöd på en hel del klassiska hits. Här fick vi verkligen utrymme att utforska och utnyttja stråkkvartettens olika möjligheter. Resultatet blev en form som är ständigt återkommande när vi gör egna projekt.
Hur minns ni Hemma hos-spelningen?
– En naturlig och avspänd konsert i en miljö där kammarmusik borde framföras oftare. Stråkkvartetten växte fram som en del av salongsmusiken under 1700- och 1800-talen så den är ju så att säga gjord för att spelas i vardagsrum. Vi kände under konserten att kommunikationen med publiken blev väldigt direkt. Intrycken blir liksom starkare i en intim miljö. Pizzahänget efteråt med lägenhetsinnehavarna Maja och Ulrika, som visade sig tillhöra den svenska eliten i rollerderby, var en fin avslutning på kvällen.
Vilka andra Malmöband/artister vill du tipsa Sydsvenskans läsare om?
– Vår senaste upptäckt är Fanny Gunnarsson Kvartett. Fanny är en oerhört svängig jazzpianist, grym sångerska och begåvad låtskrivare. Det är så härligt att se och höra någon som är så naturlig i sitt uttryck. Hennes musik känns lekfull och inspirerad, och hon skriver dessutom jättefina texter.
– Malmö är ju fullt av kreativa musikskapare och en som är bra på att uppmärksamma detta är Jonnie Holmberg som har startat en mycket trevlig blogg: www.malmoemusik.se. Han skriver hjärtligt och vackert om Malmös bubblande musikliv och ackompanjerar det hela med intresseväckande spotifylistor. Hett tips för den som vill spisa "närodlad kultur", som Jonnie själv så fint uttrycker det.
Gå till toppen