Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Capella Hospitalis medicin för sångglada sjukhusarbetare

Sjukhuskören Capella Hospitalis i Malmö har funnits i 40 år.
Körledarna har skiftat medan medlemmar förblivit trogna i decennier.
Rösterna repeterar på Institutionen för radiologi & fysiologi.

Under dagen har undersköterskan Helene Lind tagit hand om fem multisjuka äldre på medicinkliniken. Hörselpedagogen Lena Aschenbrenner har pratat hörapparat med två gravt hörselskadade kvinnor. Distriktssjuksköterskan Elisabeth Clemmedson i hemsjukvården kommer från en läkemedelskongress.
På kvällen ägnar de två och en halvtimme åt sång, med bara en kvarts kaffepaus.
– De ska inte tro att de kommit till något vilohem, säger körledaren Ann-Christin Hyleborg.
Hon kallar kören för ”lite mer avancerad” och känner sig trygg med att dess medlemmar vet vad de ska göra om någon tuppar av. Tanken är inte obefogad. Under hennes långa karriär som ledare för andra körer har ambulans behövt tillkallas fem gånger.
Repetitionerna äger rum i Diagnostiskt centrum. En sjukhussäng är parkerad utanför akutröntgens väntrum, där vitklädd personal arbetar bakom mottagningsluckan. Körmedlemmarna tar trappan upp till ett konferensrum granne med avdelningar för radiofysik och diagnostisk radiologi.
– Det börjar bli dags, säger Elisabeth Clemmedson och informerar om anmälning till årets stora händelse då körmedlemmar reser till London för att sjunga Händels ”Messias” tillsammans med 3 800 körsångare i Royal Albert Hall i London.
Sedan drar körledaren Ann-Christin Hyleborg igång arbetet:
– Då kör vi hackspetten!
– Ja ha ha ha ha ha ha ha, hahahahaha, svarar kören.
Det låter som en bisvärm när rösterna värmer upp i fyrstämmiga slingor. Skratt utbryter när det inte riktigt blir som det var tänkt.
Anslag om rätt klädsel för sjukvårdspersonal är uppsatta i repetitionsrummet, två tavlor ger besked om tider för sjukhusronder och besökare kan läsa vilket nummer man ska ringa vid hjärtstopp.
Modigt ger sig medlemmarna i kast med ”Can’t help loving that man” från Teaterbåten i barbershopsättning.
– Det är svårt, hörs det från andraaltarna.
– Kan du ta sopranstämman igen? undrar Helena Levin och spelar in på sin mobiltelefon.
”Under rönn och syren” ljuder mer hemvant från salen när Sydsvenskan i hallen utanför pratar med medlemmar som hör hemma i den värld som ursprungligen var körens. Repertoaren är bred och innehåller såväl ABBA-låtar, som folkvisor och musik av samtida tonsättaren Karin Renqvist.
– Jag tycker om att sjunga. Man blir glad och håller igång rösten lite, säger 86-åriga Agnete Nilsson, som gick med i kören för 36 år sedan, när hon var barnsköterska på barnkliniken.
Kristina Berndtson, tidigare avdelningschefen på radiologen, ser sången som en övning i mindfulness, i att vara här och nu. Hon har deltagit i 27 år:
– Förr fick vi gå ifrån på betald arbetstid för att sjunga för patienterna. Sådan är inte sjukvården idag, säger hon, som arbetar vidare efter pensionen med en stiftelse som samlar in pengar till cancerforskning.
Inte heller sjuksköterskan Kristina Beckman har släppt arbetslivet på grund av åldersstrecket. Hon är engagerad i forskning kring ljumskbråck. Före körrepetitionen har hon samma dag tillsammans med en kirurg haft ett uppföljningsbesök med en opererad patient. I kören började hon för sexton år sedan.
– Det är en utmaning. Det är som att lösa korsord, är det inte svårt så är det inte kul, säger Christina Lundgren, tidigare läkarsekreterare vid käkkirurgen.
De som varit med i kören länge har repeterat på de flesta ställena i sjukhusområdet. Akustiken i kapellet, där det ofta hålls begravningar, var fantastiskt men helt förödande när 30 kvinnor möttes och också ville prata mer än en taget.
När kören övar i Diagnostiskt center händer det att doktorer tittar in och säger hej. Sjukhusbesökare som gått vilse får hjälp att hitta rätt.
Tidigare har patienter som bott på patienthotellet bjudits in att lyssna på körens repetitioner.
Om dagens läkarbrist i kören säger Kristina Beckman:
– De har inte tid, säger Kristina Beckman.

Sjukhuskör i Malmö under 40 år

Capella Hospitalis startades 1973 av sjukhusanställda i Malmö, bland annat för att uppträda på sjukhus och glädja de sjuka. I dag har knappt hälften av sångarna anknytning till sjukvården, sedan kören öppnats för alla.
Kören uppträder i skiftande sammanhang och ger återkommande egna konserter. I fjol syntes den bland annat under Malmö Garden Show i somras och runt om i centrala Malmö i december.
Fortfarande har många framträdanden anknytning till sjukvården. Äldreboenden, patientföreningar och internationella deltagare vid medicinska konferensmiddagar får lyssna. Fram till 2003 sjöng kören vid middagen då guldklockor delades ut till sjukhusets personal, Kören uppträdde när sjukhuset firade 100-årsjubileum och såg till att ortopedens nya reception invigdes med musik.
Capella Hospitalis blev en ren damkör 1982. Idag rymmer den grupper som spelar ukulele och studerar notläsning.
Gå till toppen