Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klädbytardag – ett billigt sätt att förnya garderoben

Hon hade en jeanskjol och ett par shorts bland annat med sig dit. Men vad fick hon med sig hem? Kanske en svart väst eller en sjal i rött och svart. Åsa Sjöstrand från Hjärup letade efter nya fynd på klädbytardagen idag lördag.

– Man behöver inte alltid köpa nytt för att få ruljangs i garderoben. Dessutom håller jag på och storstädar. Jag tycker det här är jätteroligt, sa Åsa Sjöstrand sedan hon bläddrat bland plaggen på ställningarna och spanat runt bland det som låg utlagt på borden.
Åsa Sjöstrand och några till hade tittat in i Rådhuset på förmiddagen under klädbytardagen som arrangerades av den lokala Naturskyddsföreningen. Evenemanget har ordnats fyra gånger tidigare och sker genom organisationen på olika platser i landet under samma dag.
Vid insläppet satt Lotta Sjögran och tog emot plagg. För varje inlämnat plagg fick besökaren en biljett som sedan lämnades hos David Wittlock vid utsläppet. Ett plagg in = ett plagg ut.
– Det går bra att bara kika runt även om man inte har något plagg med. Hittar man något för man betala, sa Lotta Sjögran.
Vid ett runt bord satt Cecilia Jönsson Ahrling och Amina Ahrling och hade paus i klädletandet.
– Vi hade fem plagg var med oss. Amina hade bland annat strumpbyxor och nya tajts som hon vuxit ur med sig. Jag hade fem toppar, sa Cecilia Jönsson Ahrling.
Två saker hade de plockat till sig. Kanske skulle det bli fler.
– Amina har hittat en cool sjal och jag har tagit den här vindjackan. Den är lite tajt. Jag tror att min syster ska få den, sa Cecilia Jönsson Ahrling.
Hon brukar kolla i second hand-affärer och hålla utkik efter loppisar och klädbytardagar. Förra helgen var det en för barnkläder på biblioteket.
– Jag vill att Amina ska lära sig att återanvända saker och se hur det fungerar. Att det är bra att någon annan kan ha glädje av kläder som hon har vuxit ur, sa Cecilia Jönsson Ahrling, som planerade att ta en runda till lite senare.
På ett bord stod några skor och på några andra låg tröjor i prydliga högar. En lapp på väggen upplyste fyndletarna om att det går åt 4 000 liter vatten och 0,6 kilo kemikalier vid tillverkningen av en ny t-shirt.
Åsa Sjöstrand hade ännu inte hittat något.
– Jag är på jakt efter en kjol eller en topp. Ibland hittar man något som man inte alls hade tänkt sig, sa hon och berättade att hon tidigare ordnade egna klädbytardagar tillsammans med vännerna.
Hennes lördag innehöll också ett stopp på klädbytardagen på Möllegården i Åkarp. Plus ett annat viktigt ärende.
– Jag måste först fotografera magnolian där borta. Jag såg den igår, sa Åsa Sjöstrand.
Gå till toppen