Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjöstedt: EU-avtal hotar välfärden

Ett nytt handelsavtal mellan EU och USA kan ge amerikanska företag rätt att kräva Sverige på skadestånd för utebliven vinst i välfärdsbolag. Det hävdar V-ledaren Jonas Sjöstedt – som vill göra ”vinst i välfärd” till huvudfråga i EU-valet.

Jonas Sjöstedt (V) varnar för att handelsavtalet mellan EU och USA ger amerikanska riskkapitalbolag rätt att stämma svenska staten.Bild: Albin Brönmark
Vänsterpartiet har utsett en profilfråga under supervalåret 2014: att stoppa vinstuttag ur privata vård- och skolföretag.
Det gäller inte bara i riksdagsvalet i september, utan också i valet till EU-parlamentet den 25 maj.
– Det finns en tydlig koppling mellan ”vinst i välfärd” och EU-valet, säger Jonas Sjöstedt till Sydsvenskan.
Kopplingen består av det frihandelsavtal som EU och USA just nu förhandlar om: TTPI (Transatlantic Trade and Investment Partnership).
I avtalet – som så småningom måste godkännas av det EU-parlament som väljs i maj – finns en klausul om ett ”investerarskydd”. Och det är ett rött skynke för Sjöstedt.
– Det innebär att ett aggressivt amerikanskt riskkapitalbolag kan stämma svenska staten på skadestånd för ett demokratiskt fattat beslut. Det är fullständigt vansinnigt!
Jonas Sjöstedt tar ett exempel:
Vardaga är ett av Sveriges största omsorgsbolag. Före ”Carema-skandalen” hette det Carema Care. Ytterst ägs det av två riskkapitalbolag. Svenskägda Triton med säte i skatteparadiset Jersey och amerikanska KKR.
Om en rödgrön svensk regering beslutar att begränsa möjligheten att ta ut vinst ur välfärdsbolag skulle KKR – enligt den lydelse TTPI har nu – kunna stämma Sverige till en domstolsliknande panel och kräva skadestånd för utebliven vinst.
– Som avtalet ser ut nu bygger man in en instans som kan överpröva demokratiskt fattade beslut. Det måste stoppas.
Hur ska det gå till?
– I första hand måste Sveriges regering nu begära att EU-kommissionen ser till att investerarskyddet lyfts ur handelsavtalet.
– Lyckas inte det så måste EU-parlamentet stoppa det. Där här är en klassisk höger-vänsterfråga.
– Kritiken mot avtalet växer i arbetarrörelsen i hela Europa. Man börjar se att investerarskyddet inte bara är ett hot mot välfärden. Det kan ju även användas mot stater som inför strängare arbetsmiljölagstiftning och miljölagstiftning.
Tanken att ett multinationellt företag skulle stämma ett land för ett politiskt beslut kan verka främmande. Men det har redan skett. Svenska Vattenfall har krävt tyska staten på 30 miljarder kronor för beslutet att stänga kärnkraftverk. Tobaksjätten Philip Morris har stämt Australien för att regeringen vill begränsa tobaksrökning.
I Bryssel har EU-kommissionen insett att investerarskyddet i TTPI är känsligt. Därför beslöt kommissionären Karel du Gucht nyligen att senarelägga den delen av förhandlingen med USA till efter EU-valet.
I den svenska valrörelsen driver V den hårdaste linjen av alla mot vinstuttag ur skattefinansierade välfärdsbolag: Skolor och vårdinrättningar får drivas av kooperativ, stiftelser och så kallade SVB-bolag. Men allt överskott ska investeras i verksamheten.
– Vi vill åt själva vinsttänkandet. De som driver och arbetar i ett äldreboende ska jobba för att ge bra omsorg, inte hela tiden tänka på hur man sparar på förbrukningsmateriel för att maximera vinsten, säger Jonas Sjöstedt.
På S-kongressen i Göteborg i fjor kämpade bland annat arbetarekommunerna i Malmö och Lund för en liknande politik. Men partiledaren Stefan Löfven drev igenom en mildare linje: Inget förbud för vinstuttag. Men möjligheten att plocka ut pengar ska begränsas genom att man ökar insynen i de privata bolagen och skärper kraven på bemanning och kvalitet.
– Vill man stoppa vinstjakten finns det bara V att rösta på, säger Jonas Sjöstedt.
Löfven tog hård strid på S-kongressen – är det realistiskt att tro att han skulle ge efter och låta din linje bli rödgrön politik?
– Ja, jag tror att Socialdemokraterna sakta rör sig åt vårt håll. Miljöpartiet har svängt tydligt åt vårt håll. Och LO ligger nära oss.
– Jag inser att Vänsterpartiet som ett litet parti i en rödgrön regering måste kompromissa om väldigt mycket. Skatter. Försvaret. Men i vår viktigaste profilfråga backar vi inte. Den ska vi ha igenom.
Är det ett ultimatum för att sitta i en rödgrön regering?
– Ja. Socialdemokraternas nuvarande politik för vinst i välfärd är inte bra nog. Vi kan inte sitta i en regering med den.
Nu är ju utmaningen för V den motsatta: Löfven tycks ju inte vilja ha med er i en rödgrön regering?
– Vill han bilda regering måste han ha majoritet i riksdagen. Väldigt lite tyder på att han får det enbart med Miljöpartiet.
– Då kan han välja oss eller FP och C. Väljer han de borgerliga blir det en helt annan politik. Inte minst när det gäller vinst i välfärden. Annie Lööf är ju riskkapitalbolagens bäste vän.
Gå till toppen