Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Allergispecialist: Forskningen på stark frammarsch

Hampus Kiotseridis är barnläkare och specialist i barnallergisjukdomar på Skånes universitetssjukhus.

1. Vad säger du om forskningen?
– Den är väldigt spännande, vi följer den. Kan man på ett säkert och effektivt sätt utveckla en motståndskraft mot jordnötsallergi eller andra födoämnesallergier så vinner man otroligt mycket för de här barnen, deras familjer och för samhället i stort. Det medför stora konsekvenser att ha ett sådant allvarligt tillstånd.
2. Vad görs på Skånes universitetssjukhus för barn med födoämnesallergier?
– För dem som är allergiska mot ägg kan vi med nya metoder med stor säkerhet bedöma om man tål ägg i upphettad eller tillagad form. Det gör det möjligt att tidigt i deras mat introducera små mängder ägg i tillagad form, för att de snabbare ska utveckla en tolerans. Tidigare hade man inställningen att ämnet helt skulle undvikas. Dock hjälper inte detta de få barn med de svåraste äggallergierna.
3. Vad hoppas ni på nu?
– Detta forskningsfält är på stark frammarsch i världen, till viss del även i Sverige, för att hjälpa dessa barn. Ännu är immunterapi ingen rutinbehandling när det gäller födoämnesallergier, men det är inom räckhåll.
Immunterapi betyder att kroppen sakta får vänja sig vid det den är allergisk mot genom att få små doser av ämnet i taget. På Södersjukhuset görs det i skydd av läkemedel.
Gå till toppen