Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtta av tio butiker i Malmö fastnar i skattejakt

Skatteverkets hemliga kontrollköp har avslöjat hundratals fuskare i Malmö. Men straffavgifterna avskräcker inte alla.

”Kostar de under 40 kronor är det garanterat svårt”, säger skattekontrollanten Maksim om cigaretter. På bilden beslagtagna cigarettpaket.Bild: Hussein El-Alawi
När kassaregisterlagen infördes 2010 satsade Skatteverket stort på att informera och utbilda kontanthandelsbranchen om reglerna: Att alla sålda varor måste slås in i kassaregistret, att kunden alltid ska erbjudas kvitto.
De senaste två åren har Skatteverket gjort runt 500 anonyma kontrollköp i Malmö för att se om informationen gått fram.
Sydsvenskan träffar tre kontrollköpare på Skatteverkets utredningssektion i Malmö – Maksim, Christer och Carina. Efternamnen vill de inte gå ut med, eftersom de då riskerar att identifieras. På bordet framför oss står en svart väska full av oskattade cigaretter, ett axplock av all den oskattade tobak som Skatteverket kontrollköpt.
– De billigaste cigaretterna jag har stött på har kostat 15 kronor, men det normala är att de kostar mellan 25 och 37 kronor. Skattade cigaretter kostar någonstans mellan 43 och 56 kronor. Kostar de under 40 kronor är det garanterat svart, säger Maksim.
Kontrollanterna visar också tre proppfulla pärmar. Där finns alla butiker, restauranger, frisörer och växelkontor som fått kontrollavgifter under 2013 för att de brutit mot kassaregisterlagen. Första gången kostar det 10 000 kronor. Upprepas förseelsen inom ett år höjs avgiften till 20 000 kronor.
Andelen som gör fel är stor. Bland butiker med tobaksförsäljning rör det sig om minst 80 procent, enligt tjänstemännen på Skatteverket. Och många gör fel mer än en gång. En av Malmös mest notoriska kassaregisterförbrytare finns på Foodland vid Värnhem. Ägaren har fått åtta kontrollavgifter de senaste två åren och har dessutom dömts till dagsböter och fått en företagsbot på 25 000 kronor för att ha förvarat en större mängd oskattade cigaretter i butiken.
Men avgifterna verkar inte avskräcka, menar Skatteverkets kontrollanter.
– När de väljer att betala 20 000 kronor gång på gång, vilket är mer än de tar ut i månadsinkomst, måste det innebära att det lönar sig mer att sälja svart än att bättra sig, säger Carina.
Förra året började Skatteverket också med att förelägga viten, hot om böter, som kan dömas ut i förvaltningsrätten om den svarta försäljningen fortsätter.
– Vi är intresserade av att försöka hitta deras smärtgräns. Om den går vid 100 000 kronor, eller 200 000 vet vi inte än, säger Christer.
– Jag ser det som ett medvetet val. Alla kan göra fel men det är så pass enkelt att göra rätt och har man betalat in så många kontrollavgifter har jag svårt att tro att de inte har förstått reglerna, säger Maksim.
Sydsvenskans granskning av den svarta ekonomin 2011 visade att skattebortfallet i Malmö kan uppgå till 5,7 miljarder varje år, varav hälften rör svartarbete. Enligt tjänstemännen på utredningssektionen är problemet lika utbrett i andra delar av Skåne.
– Vi har gjort kontroller i Helsingborg, Landskrona och Trelleborg. Och resultatet är det samma. Detta är ett stort problem, dels blåser man staten på pengar, dels snedvrids konkurrensen, säger Maksim.

Kassaregister krav för nästan alla

Nästan alla som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort måste använda kassaregister. Från årskiftet gäller det även torghandel, handel på marknader, mässor och liknande.
Gå till toppen