Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös stränder byggs upp igen

Det blev stora skador på stränderna efter stormen Sven. Men nu ska Ribban och badplatsen i Klagshamn återställas.

Bild: Sara Johari
I veckan fick Malmö stad klartecken från länsstyrelsen att dra igång arbetet med att hämta tillbaka sand från havet. För att bygga upp stranden på Ribban behövs mellan 2000 och 3000 kubikmeter sand. Man kör ut i vattnet och gräver upp sand max 50 meter från strandlinjen när det är lågvatten, därefter fördelas den på stranden.
– Vi gör det här varje år men det är klart, efter höstens storm behövs mer sand än vanligt. Själva stranden har blivit flackare och längre. Vi vill återställa och göra den brantare igen, säger Susanna Söderberg Schaedel på gatukontoret i Malmö.
I Klagshamn behövs inte lika stora sandmängder och Susanna Söderberg Schaedel uppskattar att de kommer behöva hämta tillbaka runt 1000 kubikmeter sand till badplatsen där.
– Den stranden är inte lika lång så det behövs inte lika mycket sand. Men det är viktigt att vi får till en bra lutning på båda stränderna bland annat för att minska risken för erosion, säger hon.
Efter stormen i höstas varnades gående för att röra sig på området ovanför strandvallarna. Nu är det fritt fram igen.
– Vattnet tog sig över vallarna och gjorde området osäkert. Det är först nu när vi kör där med tunga fordon som vi ser att marken faktiskt håller, säger Susanna Söderberg Schaedel.
Samtidigt som sand hämtas ute till havs pågår arbetet med att bygga upp strandvallarna som tog stryk i stormen.
– Arbetet på stränderna kommer att pågå fram till att den officiella badsäsongen startar den 15 maj, säger Susanna Söderberg Schaedel.
Gå till toppen