Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förbjudet säga grattis till mamma

Häromdagen fyllde den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs mamma sextio år. Navalnyj hade i god ordning skickat en ansökan till Myndigheten om att få besöka henne.

Den Röda Knappen. Skärmdumpen är hämtad från navalny.us.
Svaret var som väntat: nej. Aleksej Navalnyj sitter i husarrest, och ett besök hos mamma skulle störa den pågående brottsutredningen mot honom, meddelade Myndigheten.
Aleksej Navalnyj får inte heller använda telefonen, så han kunde inte ringa sin mamma. Och han får inte använda internet, så han kunde inte heller skicka e-post till henne.
I stället bad han sin fru Julia koppla upp sig på nätet och skriva en gratulation på hans blogg. ”Mamma, grattis på födelsedagen!” står där nu.
Fast det finns ett litet problem. Sedan ett par veckor är Aleksej Navalnyjs superpopulära blogg förbjuden och blockerad, precis som flera andra Putinkritiska webbplatser.
När Aleksej Navalnyjs mamma försöker gå in på sin sons blogg får hon därför bara se Myndighetens meddelande om ”olagligt innehåll”. Ingen gratulation, och inget av sonens många inlägg om korruption i maktens korridorer.
Det finns många sätt att komma runt internetcensur, men eftersom den politiska censuren i Ryssland bara är ett par veckor gammal har de tekniskt mindre bevandrade nätanvändarna ännu inte hunnit lära sig hur man ska göra. Därför har Navalnyjs anhängare snabbt skapat en enkel omväg för alla som vill läsa födelsedagsgratulationen.
Den som går in på sajten navalny.us får se en stor röd knapp med texten ”tryck”. Den som trycker på knappen blir omgående dirigerad till en slumpmässigt vald kopia av Navalnyjs blogg, som Myndigheten ännu inte hunnit blockera.
Den som kommer in på sajten från den statliga internetblockeringsmyndighetens datorer får dock i stället för knappen bara se ett foto på en söt kattunge.
Om några hos Myndigheten ändå skulle lyckas ta sig förbi den vaktande kattungen, finns det en varningstext för dem längst ner på sidan: ”Vi vill uppmärksamma er på att denna sida innehåller inget förutom Röda Knappen, som skickar besökaren till en slumpmässigt vald sajt på internet.”
Eftersom det inte finns något förbjudet innehåll på sidan kan den enligt lag inte blockeras, menar Navalnyjs anhängare. Återstår att se vad Myndigheten tycker om det.
Gå till toppen