Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Generationsväxling bakom aktieaffär i Peab

Byggbolaget Peabs nya kronprins heter Fredrik Paulsson. Han tar tillsammans med sin pappa, Mats Paulsson, över familjeägandet i Båstadsföretaget när kusinerna säljer.

Mats Paulsson.Bild: Emma Larsson (arkiv 2012)
Byggbolaget Peab grundades av de skånska bröderna Erik och Mats Paulsson för drygt femtio år sedan. Erik Paulsson har successivt lämnat byggproduktionen och satsat mer på fastighetsutveckling. 1998 lämnade han styrelsen i Peab och 2012 sålde han merparten av innehavet i Peab i samband med köpet av det tidigare Peab-ägda fastighetsbolaget Brinova.
Nu gör sig även Erik Paulssons barn, Sara Karlsson och Svante Paulsson, av med stora delar av sitt innehav i Peab. Majoriteten av deras 15,7 miljoner avyttrade A-aktier köps av Mats Paulsson och hans son Fredrik Paulsson som tillsammans tar över drygt 12 miljoner A-aktier i Peab.
– Vi har de bästa relationer och det kommer vi fortsätta ha, det är ingen dramatik bakom det här, kommenterar Svante Paulsson familjens utträde ur bolaget.
Han är den enda på Erik Paulssons sida som fortfarande har en styrelsepost i Peab. I samband med försäljningen förväntas han lämna den.
– Anledningen till att vi säljer är att vi gör den här generationsväxlingen och den började vi med för tio år sedan. Vi har de bästa relationerna med Fredrik och Mats, men vi började delningen redan på 90-talet när min pappa flyttade till Stockholm och Mats körde kvar i Båstad, säger Svante Paulsson.
Men du och Fredrik Paulsson tillhör väl samma generation?
– Absolut, men vi jobbar i två olika familjer. Fredrik hjälper till mycket operativt i Peab och det har jag aldrig gjort utan jag har bara suttit i Peabs styrelse och kört våra grejer i Backahill [Erik Paulssons ägarbolag]. Det är bättre att vi är tydliga med familjeuppdelningen.
Enligt Günther Mårder, sparekonom på Nordnetbank, är det positivt att bröderna och deras familjer delar upp verksamheterna mellan sig.
– De familjeägda företag som har varit framgångsrika i att göra en utskiftning har varit de som utsett ett av barnen till tronarvinge, så har även skett i H & M. Det kan kännas som en extra ryggsäck att ha med sig andra i familjen som också har makt och rösträtter. Nu kommer de [Mats och Fredrik Paulsson] att kunna kontrollera vartenda beslut utan att förhöra sig med andra släktingar.
Han tror inte att ägarförändringen kommer leda till någon strategisk ändring av Peabs verksamhet.
– Det enda skälet att tro att det skulle ske en ändring är om det hade funnits konflikter mellan ägarna, men det har det inte gjort.
I slutet av sommaren utsågs Jesper Göransson till ny vd för Peab och bolaget har sedan dess delvis skiftat fokus från att öka försäljningen till att öka vinsten. Bolaget hade sin kurstopp 2007 och återhämtningen efter finanskrisen har tagit tid. Därtill har bolaget belastats av stora engångskostnader, bland annat i form av felkalkyleringar i samband med bygget av Tele 2 arena i Stockholm.
Börsanalytikerna tror dock att bolaget är på väg tillbaka.
– Marknaden tror på rekordresultat 2015, det vill säga att man slår det gamla rekordet från 2007 med vinst per aktie, och det största vinstlyftet tror man kommer redan i år, säger Günther Mårder

Peab

Byggbolag grundat 1959 av bröderna Erik och Mats Paulsson.
Bolaget har sitt säte i skånska Förslöv och sin huvudsakliga verksamhet i Norden.
Jesper Göransson är vd i Peab sedan augusti. Göran Grosskopf är styrelseordförande.
Omsatte 43,1 miljarder kronor 2013 (46,8 miljarder kronor 2012).
Resultatet före skatt blev 383 miljoner kronor 2013 (815 miljoner 2012).
Hade 13 290 anställda vid årets slut att jämföra med 14 000 2012.

Erik och Mats Paulsson

Serieentreprenörer och bröder från skånska Förslöv som grundade byggföretaget Peab i slutet av 1950-talet och sedan dess byggt en räcka företag. De senaste åren har de delat upp verksamheterna mellan sig i allt större utsträckning.

Storebrodern Erik Paulsson driver merparten av sin verksamhet via helägda företaget Backahill. I bolaget ingår bland annat Brinova Fastighets AB och stora innehav i Skistar och Nolato.
Lillebror Mats Paulsson har kvar ägandet i byggbolaget Peab och har därtill de senaste åren engagerat sig i uppbyggnaden av Medicon Village.

I dag har bröderna bara gemensamma affärer i bolagen Skistar (där Erik är ordförande och Mats sitter i styrelsen) samt Storebro Herrgård (där båda bröderna har styrelseplats).

Gå till toppen