Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånsk debut redan såld till tio länder

I sommar släpps författaren Stefan Ahnhems kriminalroman ”Offer utan ansikte” som utspelar sig i Skåne och Köpenhamn.
Trots att det är hans debutroman är den redan såld till tio länder och ett filmbolag. Och premiärsläppet sker i Danmark.

Stefan Ahnhems debutroman släpps först i Danmark.Bild: Thron Ullberg
Även om ”Offer utan ansikte” är Stefan Ahnhems första bok är den inte hans debut som skrivande person. I tjugo år har han ägnat sig åt att skriva film- och tv-manus av andras böcker. Han ligger bland annat bakom flera av manusen till filmerna om Henning Mankells Ystadpolis Kurt Wallander.
– Det finns väldigt många regler och ramar som man måste hålla sig till när man skriver för film och tv om någon annan författares universum. I frustrationen över det väcktes lusten att skriva något eget, säger Stefan Ahnhem.
För fem år sedan började han på sitt bokprojekt, mellan filmmanusuppdragen, och för ett år sedan var boken klar. När han fick kontakt med sin litteräre agent Jonas Axelsson började det hända saker. Hittills har bokförlag i tio länder köpt utgivningsrätten och filmbolaget Nordisk Film har skaffat sig option på filmrättigheterna för de fyra första böckerna.
– De formligen exploderade på ett sätt som jag inte hade väntat mig eller vågat hoppas på.
Boken ”Offer utan ansikte” är den första av minst fyra böcker i samma serie. Huvudkaraktären är polismannen Fabian Risk som efter ett antal år i Stockholm flyttar tillbaka till hemstaden Helsingborg och kastas in i utredningen av ett otäckt mord som tar läsaren till såväl Helsingborg som Lund, Malmö och Köpenhamn.
Och det är miljöer som författaren känner väl till. Stefan Ahnhem växte upp i Helsingborg innan han nitton år gammal flyttade till Stockholm. Han har behållit kontakten med de skånska miljöerna, och med Köpenhamn, genom åren.
I boken samarbetar svensk och dansk polis, men de uppenbara likheterna i det avseendet med tv-succén ”Bron” är rena tillfälligheter, bedyrar han:
– Jag började skriva på den här boken långt innan ”Bron” kom. Och jag såg själv tv-serien för första gången förra sommaren, då min bok redan var klar.
Svensk kriminallitteratur har – med författare som Sjöwall/Wahlöö, Mankell och Stieg Larsson – haft stora internationella framgångar genom åren och det finns ett sug efter svenska, och skandinaviska, böcker i spänningsgenren.
– Det är klart att jag är en del av den vågen. Jag tycker att jag har min röst där. Jag vurmar för den goda historien som är spännande och har oväntade vändningar. Mina fall är inga vardagsfall, inte bara en vanlig dag på jobbet för poliserna, säger Stefan Ahnhem.
Att debutromanen släpps först i Danmark kan tyckas udda men Jonas Axelsson, som är författarens litteräre agent, säger:
– Manuset var tillräckligt färdigt när vi började sälja det, det fanns tid att planera och det är inte alltid fallet. Det danska förlaget var på hugget och vi sålde dessutom filmrättigheterna till danska Nordisk Film. Det ena gav det andra.
”Offer utan ansikte” släpps på danska i början av juni och på svenska i slutet av samma månad.
Gå till toppen