Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hotellstädning blev videokonst

När Roxy Farhat gick på Konstfack jobbade hon extra som hotellstäderska. Nu visas hennes verk ”Housekeeping” som en del av Malmö Konsthalls grupputställning ”Nietzsche was a man” där nitton kvinnliga konstnärer med iranskt ursprung visar videokonst.

”Jag vill inte vara en konstnär till som pratar om att färgen blå har så himla många olika konnotationer – när nazister försöker mörda feminister och antifascister precis utanför min lägenhet”, säger Roxy Farhat.Bild: Albin Brönmark
Filmerna i den kringresande utställningen är indelade i sex olika teman: ”Nature” (Natur), ”Self” (Jaget), ”Walls” (Murar), ”Defiance” (Trots), ”Violence” (Våld), och ”Displacement” (Omflyttning).
Malmöbon Roxy Farhats verk ”Housekeeping” är inplacerat i ”Defiance”. Hon gjorde filmen för snart fem år sedan när hon arbetade som städerska på Grand Hotel i Stockholm.
– Precis innan jag började jobba där hade ledningen bytt ut städerskornas arbetskläder. Istället för praktiska kläder hade de bytt till en uniform inspirerad av filmen ”Maid in Manhattan” [en romantisk ”askungesaga” med Jennifer Lopez i huvudrollen]. Vi skulle ha nylonstrumpbyxor på oss när vi städade, fick inte ha smycken eller stort hår. Allt skulle vara slätstruket – vi skulle vara osynliga i korridorerna, men när vi syntes skulle vi vara behagliga att titta på, säger Roxy Farhat.
Hon berättar att stämningen på femstjärniga hotell är kolonial och att städerskorna, oftast kvinnor med utländsk bakgrund, är längst ner i hierarkin.
– När man städar på hotell städar man rum som ser i stort sett likadana ut, så det känns som att man städar samma rum om och om igen. Det gör det psykologiskt påfrestande såväl som fysiskt jobbigt.
Hon smugglade in en kamera på jobbet och filmade när hon städade. Resultatet blev konstverket ”Housekeeping”, en musikvideo där Roxy Farhat iklädd uniform filmar sig själv städa och dansa med dammvippan i högsta hugg.
– Jag har en dröm om att kapa Grand Hotels datasystem så att videon går på repeat nonstop på alla tv-apparater i alla hotellrum.
Roxy Farhat har mycket på gång. Snart ställer hon ut i Malmö igen, som del av en stor grupputställning på Malmö konstmuseum om kampen för kvinnlig rösträtt och kvinnors rätt till plats i det offentliga rummet.
Hon är också aktuell med den politiska kabarén ”Europa Europa” med musik av syskonduon The Knife, i produktion av konstgruppen Ful. Föreställningen kommer att handla om misstänkliggörandet och avhumaniseringen av migranter och människor på flykt. Kabarén, i regi av Nasim Aghili, ska åka runt i Sverige och göra sammanlagt åtta föreställningar med gratis inträde. Premiären är på Sverigedemokraternas dag under Almedalsveckan.
– Jag tänker mycket på den svenska självbilden av Sverige som ett öppet och tolerant land, och hur alla de värderingarna monteras ner i hög hastighet, säger hon.
Roxy Farhat tar mediernas rapportering kring nazistvåldet i Malmö den åttonde mars som ett exempel på hur rasism och nazism normaliserats i Sverige.
– I och med det känner jag att jag inte vill göra konst som inte är politisk. Jag vill inte vara en konstnär till som pratar om att färgen blå har så himla många olika konnotationer – när nazister försöker mörda feminister och antifascister precis utanför min lägenhet. Jag har inte tid att prata om andra saker än politik.

Roxy Farhat

Gör: Konstnär, aktuell med grupputställningen ”Nietzsche was a man” som visas från den 10 april på Malmö konsthall.
Bor: På Möllevången i Malmö.
Gå till toppen