Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Linus Bylund: SD gynnas av protesterna

SD-ledaren Jimmie Åkessons turné till S-fästen runt om i landet möts av protester från sjuksköterskor, läkare och brandmän. Partiets stabschef Linus Bylund gnuggar händerna.

När brandmannen ”Erik” vid Centrumstationen i Malmö gick med i den stora manifestationen mot nazism och rasism vid Möllevången i mars fick han syn på skylten: ”Vanligt folk mot nazism”.
Det var den han tänkte på när han tog initiativ till protesten mot Jimmie Åkessons besök på hans brandstation i morgon.
– Skylten var så bra! Man behöver inte vara AFA för att protestera mot rasism. Såna som jag, vi är vanligt folk, säger Erik.
Tillsammans med tjugosju kolleger vid stationen publicerade han ett upprop på Facebook: ”Alla människors lika och okränkbara värde är en viktig grund för vår yrkesutövning i räddningstjänsten. En grund som är oförenlig med rasism.”
– SD:s hela politik går ut på att göra skillnad på folk. Misstänkliggöra invandrare. Vårdanställda ska ringa polisen och anmäla papperslösa. Det går inte ihop med vår värdegrund, säger Erik.
En sak är han tydlig med: Brandmännen vid Centrum vill inte stoppa Jimmie Åkessons besök.
– Han är en demokratiskt vald politiker. Jag försvarar hans rätt att komma och informera sig om vår verksamhet. Men jag försvarar också min rätt att protestera.
På onsdagen – i god tid innan ledningen tar emot Åkesson – tänker brandmännen sätta sig i stationens stegbil och släckbil och köra iväg för att slippa möta SD-ledaren.
– Vi kanske gör en brandinspektion på Sydsvenskan. Eller åker till övningsfältet. Jag vill inte att mitt ansikte eller räddningstjänstens logotyp ska hamna på samma foto som Jimmie Åkesson, säger Erik.
Det finns ett skäl till att han inte vill framträda med sitt rätta namn. För en vecka sedan skrev 250 anställda vid akuten på Skånes universitetssjukhus ett öppet protestbrev mot SD-besöket i Malmö. Sen dess har flera av förgrundsgestalterna hotats till livet.
Jimmie Åkessons resa till Malmö ingår i en (S)verigeturné som pågått i över en månad. SD har valt ut tjugo städer där Socialdemokraterna styr och ska besöka sextio arbetsplatser.
Enligt Åkessons stabschef Linus Bylund är syftet att ”få ut S-ledaren Stefan Löfven på banan”.
– Vi besöker arbetsplatser där deras väljare jobbar. Vi vet att vi har en stor potential där, säger Bylund.
Jimmie Åkessons turné har gått till Volvo i Eskilstuna, hemtjänsten i Örebro och räddningstjänsten i Kristianstad. Ofta har han mötts av protester. Vid brandstationen i Botkyrka hängde personalen upp banderoller: ”Brandmän mot rasism”. Vid Söderslättsgymnasiet i Trelleborg stoppade verksamhetschefen besöket med motiveringen att elevernas säkerhet inte kunde garanteras. På sjukhuset i Umeå tapetserade personalen korridorerna med anti-rasistiska affischer; en läkare försökte handgripligen blockera vägen för Jimmie Åkesson.
Ledningen för de offentliga verksamheter dit SD-följet kommer ställs inför ett dilemma:
Enligt den svenska förvaltningens grundregler förväntas tjänstemän uppträda opartiskt och korrekt. En folkvald politiker har rätt att informera sig om verksamheten.
Samtidigt kan personalen hävda att SD-besöket strider med deras etiska regler. Läkaretiken. Eller som brandmännen i Malmö hävdar, grundsynen om alla människors lika värde.
– Vår protest är ett helt privat initiativ. Vi har ingen ambition att stoppa Åkesson. Och skulle det börja brinna hos honom skulle vi självklart rycka ut och undsätta honom, säger brandmannen Erik.
I Malmö ska Jimmie Åkesson inte bara besöka sjukhuset och en brandstation, utan också polisstationen i Rosengård. Enligt vad Sydsvenskan erfar kommer enskilda poliser att hålla sig borta från stationen. Men cheferna resonerar precis som ledningen vid Sus och Räddningstjänsten: Åkesson tas emot som alla andra partiledare.
– Vi ser det här som vilket studiebesök som helst, säger biträdande närpolischef Göran Holmgren.
Polisen har förberett sig för möjligheten att invånarna i Rosengård vill protestera.
– Klart vi har planerat för det. Jag hoppas verkligen att det här besöket inte ska skapa en schism mellan oss och de boende, säger Holmgren.
Ännu vet polisen inte vem som står bakom hoten mot de sjukvårdsanställda som undertecknade protestbrevet mot SD. Stabschefen Linus Bylund tror inte det var några SD-anhängare.
– Nej, vi tar ju avstånd från våld och hot.
Protesterna från brandmännen skämtar han bort.
– Jag har gråtit hela dagen för att de ska gömma sina brandbilar för oss. Om de vill göra studiebesök hos oss i riksdagen ska jag gömma min häftapparat.
Han sticker inte under stol med att han tror att SD tjänar på uppståndelsen.
– Den här typen av trams gör naturligtvis att vi får en massa publicitet på ett bra sätt. Uppmärksamhet är ju ändå uppmärksamhet. Klart vi gynnas, säger Linus Bylund.
Men SD:s andre vice ordförande Carina Herrstedt är upprörd. Hon skrev i går på sin blogg att de som protesterat mot Jimmie Åkesson ”borde tvingas se sig om efter ett annat jobb”.
Menar du att sjuksköterskorna och brandmännen i Malmö borde få sparken?
– Jag tycker att man är olämplig för att ha ett sånt jobb om man inte kan acceptera att folk har olika åsikter, säger Carina Herrstedt.
Gå till toppen