Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ulrika Rogland slutar som åklagare

Polisen har för lite resurser att utreda vålds- och sexualbrott mot barn och kvinnor.
Det menar kammaråklagare Ulrika Rogland som slutar i protest.
Polisledningen i Malmö menar att det har funnits brister men att de nu håller på att åtgärdas.

Ulrika Rogland slutar som kammaråklagare.Bild: Arkiv: Anna Wahlgren
Ulrika Rogland är en av landets mest profilerade åklagare när det gäller vålds- och sexualbrott mot barn och kvinnor och hon har lett utredningen mot den 32-årige mannen som dömdes på tisdagen.
Hög personalomsättning och ledningsbyte på familjevåldssektionen har gått ut över verksamheten, menar Ulrika Rogland.
– Det har varit problem med resurser från och till. I höstas var det extremt. Då sa familjesektionen nej till resurser för att höra flickorna runt om i landet. Det har jag aldrig varit med om innan, säger hon.
Ulrika Rogland har tagit tjänstledigt de närmaste sex månaderna och ska arbeta som målsägandebiträde.
– Jag har möjlighet att komma tillbaka som åklagare, men det är inte min avsikt, säger hon.
Chefsåklagare Ola Sjöstrand instämmer i kritiken att polisen har haft för lite resurser att utreda den typen av brottslighet.
– Fram till förra sommaren var det bra resurser och bra genomströmning. På sensommaren så trillade det ihop, säger han.
Det har resulterat i längre utredningstider och färre ärenden som går till åtal.
– Det märks i siffrorna och det är tråkigt för målsägandena. Men jag har jobbat ganska hårt med polisledningen för att de ska tillföra resurser. Jag känner nu att det är mer tryck.
Malmös polismästare Ulf Sempert menar att åklagarna har rätt i att det periodvis varit för få utredare på familjevåldssektionen.
– Det är ett oerhört påfrestande arbete, man kan inte göra det livet ut så där är en naturlig omsättning på personal, säger han.
Det krävs särskild utbildning för att arbeta på avdelningen och det försvårar att ersätta personal som slutar, säger Ulf Sempert.
– Men nu har vi utbildat i fatt. Vi är så många på familjevåld så de får inte plats i de lokaler vi har utan vi måste ha extra utredningsplatser en våning ner. Så mycket personal som vi nu har på gång har vi aldrig haft innan.
Gå till toppen