Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: TV4 slaktar lokaljournalistiken – därför är det farligt för Sverige

Ni känner säkert till Rättviseförmedlingen. Den hjälper till att hitta personer från underrepresenterade grupper till olika sammanhang.
Det vanligaste problemet: kvinnor som är lika lämpliga som män – men som ändå inte tillfrågas om att vara med. 

Andreas Ekström är en av Sydsvenskans krönikörer.
Jag har länge tänkt på att Sverige dessutom skulle behöva en nischad rättviseförmedling, för att bättra på medie- och maktbalans mellan Stockholm och resten av landet.

Tanken aktualiserades idag, onsdag, när nyheten kom: TV4 lägger ner ett stort antal av sina lokala nyhetsstationer. Ytterligare 140 journalister förlorar sina jobb.

Mediebranschen är i global kris. Annonspengarna flyttar från mediehus till teknikbolag. Antalet journalister minskar, antalet PR-konsulter ökar. Det blir allt svårare för vanliga medborgare att hålla koll på makten där den finns: i parlament och hos stora företag. Alla medier måste försöka spara och samordna, krympa oglamourös lokalbevakning och minska på resekostnaderna.

Av strikt ekonomiska skäl kan vi alltså anta att Stockholmscentreringen i medierna kommer att bli ett ännu större problem än vad den redan är.

Den strukturella diskrimineringen av de mer än åttio procent av landets befolkning som inte bor i Storstockholm styrs av samma mekanismer som den strukturella diskrimineringen av kvinnor. Personer med makt i medievärlden skyller ifrån sig med samma fattiga argument.
* Vi hann inte.
* Vi kom inte på någon.
* De objektivt sett viktigaste och duktigaste råkar ju finnas i Stockholm.
Såg ni "Aktuellt" härom dagen? Chefredaktörer från Dagens Nyheter och Aftonbladet kallades in – för att debattera vad som hände på sjukhus och brandstation i Malmö när Sverigedemokraterna skulle komma på besök.
Sveriges Televisions representationsinkompetens är besvärande.
Låt mig inskärpa att det här inte är gnäll. Det här är viktigt på riktigt. Det här är ett fenomen som alla medborgare måste se upp med. Om vi osynliggör stora grupper – kvinnor, män, första generationens svenskar, vilka ni vill – minskar genast känslan av att vi lever i det här samhället tillsammans. Vår villighet att delta i samhällsbygget riskerar att minska.
Det är en frodig mylla för bruna växter.
Jag tror inte att TV4-ledningen har tänkt i sådana termer ett endaste ögonblick. Beslutet som de nu har fattat, trots vinster på hundratals miljoner kronor år efter år, är en tydlig signal från ägarna:
Gärna samhällsansvar – men först rejält med cash.
Gå till toppen