Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: TV4 slaktar lokaljournalistiken – därför är det farligt för Sverige

Ni känner säkert till Rättviseförmedlingen. Den hjälper till att hitta personer från underrepresenterade grupper till olika sammanhang.
Det vanligaste problemet: kvinnor som är lika lämpliga som män – men som ändå inte tillfrågas om att vara med. 

Andreas Ekström är en av Sydsvenskans krönikörer.
Jag har länge tänkt på att Sverige dessutom skulle behöva en nischad rättviseförmedling, för att bättra på medie- och maktbalans mellan Stockholm och resten av landet.

Tanken aktualiserades idag, onsdag, när nyheten kom: TV4 lägger ner ett stort antal av sina lokala nyhetsstationer. Ytterligare 140 journalister förlorar sina jobb.

Mediebranschen är i global kris. Annonspengarna flyttar från mediehus till teknikbolag. Antalet journalister minskar, antalet PR-konsulter ökar. Det blir allt svårare för vanliga medborgare att hålla koll på makten där den finns: i parlament och hos stora företag. Alla medier måste försöka spara och samordna, krympa oglamourös lokalbevakning och minska på resekostnaderna.

Av strikt ekonomiska skäl kan vi alltså anta att Stockholmscentreringen i medierna kommer att bli ett ännu större problem än vad den redan är.

Den strukturella diskrimineringen av de mer än åttio procent av landets befolkning som inte bor i Storstockholm styrs av samma mekanismer som den strukturella diskrimineringen av kvinnor. Personer med makt i medievärlden skyller ifrån sig med samma fattiga argument.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen