Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bajsrondellen, tidigare känd som Hästarondellen

”Hästarondellen”, senare kallad ”Bajsrondellen”, med Parkgatan och Folkets Park till höger. Bilden är troligen tagen på 1910-talet. Lägg för övrigt märke till spårvagnen i hörnet av Möllevångsgatan!
Bajsrondellen väcker minnen till liv. 
Frågan som publicerades i papperstidningen den 9 april 2014 löd: Varför kallas rondellen vid Folket Park ”Bajsrondellen”?
Svaret löd (här någon modifierat):
Rondellen som utgör korsningen av Kristianstads- och Parkgatorna saknar officiellt namn. Frågeställaren Melanie Blockley har hört att det inofficiella namnet ”Bajsrondellen” skulle uppkommet av att det brukar hänga en del rastafaris i rondellen. Det är kanske mindre sannolikt, påtalar hon själv. Närheten till ”Barjsgatan” (Bergsgatan) verkar i så fall vara en snarare förklaring.
Klart är nog att smeknamnen är av ganska sent datum. En som bodde i området på åttiotalet har inget minne av namnet.
”Då såg rondellen helt annorlunda ut; en gräsyta, bara delvis planterad med buskar. Många rastade sina hundar där då. Först långt senare blev den tillgängliggjord med stensättning och sittytor och blev kanske då mer svårbajsad”, säger Torbjörn Åkesson som bodde vid rondellen 1981 till 1985.
Några äldre bilder på själva platsen har vi inte i vårt arkiv, men väl ett par med husen runtenom. Bäst syns platsen som ursprungligen var en helt öppen utan  plantering och ljussättning, på bilden överst. Huset på Kristianstadsgatan 22/Norra Parkgatan 27 ritades av Hans Thyselius och uppfördes 1907. 
Det 1977 svårt eftersatta, men pampiga huset på Kristianstadsgatan 21 samt den motsatta byggnaden (där katten sitter i fönstret, nedan) på Södra Parkgatan 29 blev uppförda 1905 respektive 1906 efter ritningarna av arkitekten Oscar Hägg.
***
Malmöhistorikern och förläggaren Jeanette Rosengren berättar att arkitekten Oscar Hägg själv bodde i en våning högst upp, och det kan mycket väl vara från hans fönster katten tittar ut. 
***
Kärt barn har många namn. Några nya har tillkommit.
Melanie Blockley som ställde frågan berättar också ”att smålänningarna börjat kalla den för technorondellen efter att de har starka neonljus på kvällen runt rondellen”.
En kollega som bodde i närheten på den tiden det bildades dunkande trumcirklar i rondellen känner platsen som ”knejsrondellen”, där ”knejs” är liktydigt med ”braj” eller ”kitt”. Det senare uttalades ”shit” – vilket för oss tillbaka till bajsteorierna.
I vårt arkiv hittar man en och annan skitsak om Parkgatan med omnejd.  Bland annat denna artikel från 2009 om Jacobs väg till skolan.
Men det finns också andra spår att följa. Thomas Rosengren berättar i ett mejl att hans mamma, så länge hon kan minnas kallat platsen ”Hästarondellen” – på grund av lukten från hästarna och ridhuset i Folkets Park. Den tar vi!
***
Ett nytt bidrag  på namn har tillkommit. Bengt Ohlsson som under åren 1942 till 1965  bodde på Kristianstadsgatan 25  vill minns att rondellen vid denna tid gick under det malmöitiska namnet ”Runningen”. ”Egentligen helt logiskt”, påpekar han. Sant!
Oscar Häggs bostadshus i hörnet av Parkgatan och Kristianstadsgatan 1977, med katten i husen mittemot. Arkitekten bodde själv i en våning högst upp, möjligen just där katten tittar ut.Bild: Thommy Bergquist.
Samma år som ovan, 1977, brinner det på Kristianstadsgatan 21.Bild: Torbjörn Carlson.
Gå till toppen