Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Belinda Olsson: ”Man måste få ligga lite ibland”

Debattledare och jagad feminist. Journalisten Belinda Olsson har det spännande på jobbet, men hemma är det vardagslunk hon helst vill ha.

Det har stormat kring Belinda Olssons tv-serie ”Fittstim – min kamp”. Själv är hon nöjd över att det skapade debatt om feminismen.Bild: ADAM IHSE / TT
Det har stormat runt Belinda Olsson på sistone. Hon kallar sig ”Sveriges mest jagade feminist” och beskriver debatten runt hennes tv-serie ”Fittstim – min kamp” som att ha blivit ”kollektivt uppfostrad av hela Kultursverige”. Det sista säger hon med ett skratt, men hon är glad över att tillhöra den sort som skärper sig i motvind. Det har varit hett om öronen, förstår man.
Tv-seriens namn anspelar på antologin ”Fittstim” från 1999, som hade Belinda Olsson och Linda Skugge som redaktörer.
Då var hon en ung feminist som skrev krönikor i Aftonbladet, i dag är hon en medelålders kvinna med man och barn och en sedan länge stabil karriär i mediebranschen.
Tanken med tv-produktionen var att hon skulle göra en personlig resa genom dagens feminism och ”brottas med sin egen övertygelse” enligt tablåtexten.
Kritikerna menade att hon ställde fel frågor och gav en förenklad bild av feminismen, men Belinda Olsson själv känner sig nöjd med tv-serien, som hon menar nådde en stor publik och fick igång en bra debatt om feminismen och dess frågor.
Svenskt debattklimat har annars Belinda Olsson haft gott om tillfällen att studera: som chefredaktör för diskussionssajten Sourze, debattredaktör på Aftonbladet och sedan som programledare för ”Debatt” i tv.
Just nu arbetar hon med programutveckling och i höst dyker hon upp i rutan igen med sin gamle ”Debatt”-kollega Janne Josefsson i ett valprogram.
Hon är glad över sin karriär hittills. Hon har haft bra chefer, inte minst kvinnliga sådana, som har stöttat och pushat, och hon har fått stora möjligheter att påverka sina arbetsuppgifter.
– Det känns som ett stort privilegium att ha fått forma så mycket själv. Det är ändå många människor som inte kan forma någonting i sina jobb i dag, så det känner jag mig väldigt tacksam och glad för när jag tänker tillbaka, säger hon.
Ändå har synen på arbetet förändrats med åren. Från att ha varit en målmedveten person med ständiga femårsplaner för nästa mål i karriären har hon allt mer börjat känna att jobbet inte är exakt allt.
– Min pappa dog tvärt för bara några år sedan, 62 år gammal. Det formade mig väldigt mycket, insikten om att det kan hända så där snabbt. Döden som nu plötsligt kom lite närmare, när man står i nästa led, det tänkte jag mycket på när han dog. Jag försöker nog vara mer tacksam nu, för en kopp kaffe, konversationer med vänner, att ens barn står på benen, att – peppar peppar, ta i trä – man inte har känt någon knöl. Det kan ju komma.
En nödvändig motvikt till medielivet får hon hemma, med vardagsrutiner som kretsar kring familjelivet och ungarnas fotbollsträning.
– Det är så små grejer man behöver i livet för att trivas. Man behöver få ligga lite ibland, ta en drink och så måste det gå något bra på tv på fredagarna. Jag är jättenöjd nu när ”Let’s dance” börjar.

40Belinda Olsson

Gör: Journalist, författare och programledare.
Bor: Lägenhet i Göteborg.
Familj: Sambo med Ali Fegan, också journalist. En son, 7, och en dotter, 10.
Aktuell: Fyller 40 år den 9 april.
Firar: ”Med en resa till New York och Florida tillsammans med min familj och en barndomskompis med familj.”
Om att fylla 40: ”Jag skulle inte vilja byta med tjugo–tjugofemåringarna ens om det betydde att rumpan åkte upp litegrann igen, för det var inte så jäkla enkelt att vara ung. Man har blivit lite coolare, har varit med om lite mer, och jag tycker till och med att jag är snyggare, faktiskt. Det kanske är så att om man inte börjar på topp så blir det bara bättre, haha.”
Favoritplats: ”Mitt hem, för där känner jag mig så trygg.”
Gå till toppen