Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”EU är ett högerprojekt som sätter marknaden framför människor och demokrati”

Varje beslut som innebär mer makt till Bryssel är ett dåligt beslut. Men det går att göra skillnad. Vänsterpartiets feministiska arbete i EU–parlamentet ger utdelning.
Det skriver Mikael Gustafsson, Vänsterpartiets EU-parlamentariker och ordförande i EU-parlamentets utskott för kvinnors rättigheter.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De senaste fem åren har Vänsterpartiet genom en unik position kunnat bedriva feministisk politik i EU. Det har kunnat ske genom att partiet haft Sveriges enda utskottsordförandepost i EU–parlamentet och har varit möjligt trots att partiet bara har ett av 766 mandat.
Ordförandeskapet i jämställdhetsutskottet har inneburit en möjlighet att ta initiativ för kvinnors rättigheter och att driva dem till omröstning i parlamentet. Längre än så har vi ibland inte kunnat nå.
Svenska moderater och kristdemokrater, inte sällan i en ohelig allians med så kallade liberaler, driver genom sina partigrupper i EU-parlamentet en politik som ligger långt till höger om den som svenska väljare är vana vid.
När det gäller kvinnors rättigheter framträder högerns bakåtsträvande värderingar som medeltida. Sällan har det blivit tydligare än när svenska moderater och kristdemokrater deltog i att fälla ett uttalande till stöd för sexuell hälsa och rättigheter genom utbildning, preventivmedel, icke-diskriminering och säkra aborter. Den typen av uttalanden och rapporter är inte juridiskt bindande. De innebär inte att någon makt flyttas till Bryssel, utan är en åsiktsyttring som kan skänka stöd till de rörelser runt om i världen som kämpar för kvinnors rättigheter. En åsiktsyttring som moderater och kristdemokrater vägrar ställa sig bakom.
Men det går att göra skillnad. För en månad sedan gav Vänsterpartiets feministiska arbete utdelning. Då antog EU–parlamentet ett uttalande till stöd för den svenska sexköpslagen. Alla som kämpar mot prostitution kan nu luta sig mot EU:s stöd för en lag som förbjuder sexköp, utan att kriminalisera de kvinnor som lever i prostitution. Uttalanden och rapporter som dessa är ett sätt för ett EU-kritiskt parti som Vänsterpartiet att driva politik på EU-nivå, utan att föra över makt till EU.
EU är ett högerprojekt som sätter marknaden framför människor och demokrati. Men så länge EU påverkar människor inom EU måste vänstern finnas i EU-parlamentet. Därför är det också självklart för Vänsterpartiet att ställa upp i EU-parlamentsvalet.
Varje beslut som innebär mer makt till Bryssel är ett dåligt beslut. Samtidigt finns det frågor där EU redan påverkar och då är det viktigt att finnas med som en feministisk, socialistisk och grön motkraft. Tillsammans med systerpartier runt om i Europa har Vänsterpartiet varit den kraften och kommer att fortsätta att vara det.
När EU nu bakom lyckta dörrar förhandlar med USA om ett frihandelsavtal som på ett mycket oroväckande sätt flyttar makt från folk till företag, är det vänstern som står emot. Det förslag som läckt ut skulle ge amerikanska riskkapitalister rätt att stämma Sverige på fantasibelopp när en rödgrön regering efter riksdagsvalet i september sätter stopp för vinstuttag i välfärden. Socialdemokrater och moderater är rörande överens, men vänstern förstår riskerna i ett sådant avtal och vågar säga nej, vår demokrati är inte till salu.
Inför EU-valet i maj är det glädjande att se hur Europas vänster går kraftigt framåt, som ett solidariskt alternativ till de rasistiska krafter som skyller den ekonomiska krisen på redan utsatta, istället för att peka ut EU:s giriga och nyliberala politik som den verkliga boven i dramat.
Vänsterpartiet är det enda parti i Sverige som förenar EU-motstånd med en radikal klimatpolitik och står upp för kvinnors och arbetares rättigheter, som är för en human flyktingpolitik och mot rasism.
Mikael Gustafsson
I morgon och på fredag är Mikael Gustafsson i Malmö. Han ska bland annat besöka Arkitektens förskola för att ta del av dess genuspedagogiska arbete och presentera EU:s jämställdhetspolitik på S:t Petri gymnasieskola.
Gå till toppen