Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kantorn spelar tv-spel på orgelläktaren

Vuxna människor spelar tv-spel och tittar på piratfilmer med en spjuveraktig Johnny Depp i huvudrollen. Inget konstigt.
Och inte är det mycket konstigare att en etablerad kantor, Ulla Olsson, tar sig an musiken och framför den jämte musik av hennes franska favoritkompositörer från orgelläktaren. 

Goth och blandat. Ulla Olsson har en förkärlek för det gotiska, men musiken kan komma från 1800-talets Frankrike likväl som från 2000-talets Hollywood.Bild: Iguanamusik
På nya albumet ”Twilight Queen – S-Bit Era Meets Nineteenth Century Cathedral Organ” varvas César Franck och Louis Vierne med ett tema ur ”Död mans kista” och musik från tv-spelen ”Castlevania” och ”Zelda”.
– Man får ju arra upp det, annars är det… ingenting. Flera av de här styckena har redan orgelklanger, men man måste sätta lite kött på benen, säger Ulla Olsson.
Det är inte bara sättningen och graden av förfining som skiljer styckena åt. Nog så viktigt är att musiken komponerats för att brukas i helt skilda sammanhang.
– De har helt olika syften. Filmmusiken är en del av ett dramaturgiskt sammanhang, påpekar hon. Det kan man för all del säga om den franska orgelmusiken också, som har sakral grund. Den ska kommunicera samma budskap som kyrkorummet och liturgin, allt den hör samman med.
– Men det finns ingen musik som är religiös i sig. Reglerna för att komponera en fuga är desamma även om den inte är religiös. Men associationerna är svåra att bortse från.
Även tv-spelsmusiken bär på tydliga associationer.
– Har man spelat spelen så har musiken en särskild effekt, absolut.
Jill Johnson och hennes gästartister gjorde under vintern stor succé med tv-serien ”Jills Veranda”. De flesta låtarna har ett tag varit tillgängliga digitalt, men idag släpps de också på det fysiska albumet ”Livemusiken från Jills Veranda”.
Simian Ghost ger ut sitt tredje album, ”The Veil”: arton låtar i en vitt omfamnande men överlag nedtonad popmusik, influerad av alla från Brian Wilson till George Gershwin och Debussy till Deerhunter.
Södra Sidan samlar för sitt debutalbum i maj, ”För evigt unga”, men först ger de ut ytterligare en singel. ”Står tillsammans” heter den och har producerats av Jens Malmlöf från Hoffmaestro.
Stefan Sundström laddar detta supervalår upp med det superpolitiska albumet ”Nu var det 2014”, ett samarbete med Franska trion där inte minst pianisten Matti Ollikainen ingår. Låten ”Om 100 år”
Georg Wadenius har spelat in ett tiotal av våra mest kända psalmer, i instrumentala versioner där gitarristen backas av Trio X. Albumet heter kort och gott ”Psalmer”.
Avery Tare från Animal Collective ger ut ”Enter the Slasher House”, ett lika psykedeliskt som poporienterat album där han samarbetar med Angel Deradoorian från Dirty Projectors och trummisen Jeremy Hyman.
Carlene Carter är dotter till June Carter, dotter till Maybelle som var en av de tre i Carter Family. På albumet ”Carter Girl” bejakar hon arvet fullt ut, men gör också två egna låtar varibland ”Me And the Wildwood Rose” handlar om mormor.
Dödsfest är det punkpoppiga bandet där Kalle Malm samarbetar med Conny Nimmersjö, Manuela De Gouveia och Christian Ramirez. ”Det sista äventyret” är kvartettens första album.
Gå till toppen