Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstridd datalag förklarad ogiltig

Mobil- och bredbandsbolag kommer inte längre att behöva spara och lämna ut trafikuppgifter om sina kunder till Säpo eller andra myndigheter. Det kan bli konsekvensen av ett beslut i EU-domstolen.

Det är det kritiserade datalagringsdirektivet som EU-domstolen har ogiltigförklarat.
I Sverige började reglerna gälla i maj 2012, och de innebär att mobil- och bredbandsbolag är skyldiga att lagra trafikuppgifter om data- och teletrafik i sex månader och lämna ut dem till bland andra Säpo.
Enligt EU-domstolen strider direktivet mot EU:s stadga om grundläggande rättigheter, främst genom att trafikuppgifterna sparas urskiljningslöst – oavsett om det finns en brottsmisstanke eller inte.
– Som jag tolkar det så ska svenska myndigheter tillämpa det här utslaget. Så det innebär ju att den svenska lagstiftningen upphör att gälla, säger Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, men tillägger att det är svårt att förutspå hur svenska myndigheter och domstolar kommer att hantera utslaget.
Internetleverantören Bahnhof meddelar att man omedelbart slutar att lagra uppgifter om sina kunder. Andra operatörer efterlyser klara och snara besked från justitiedepartementet om vad som gäller. Helt solklart var det dock inte när justitieminister Beatrice Ask på tisdagen kommenterade saken.
– Svensk lagstiftning gäller i Sverige. Men vi måste direkt gå igenom vad domstolen har sagt och ta reda på var vi har problem. Men man ska ha klart för sig att den här typen av information är oerhört viktig för att brottsbekämpningen ska fungera. Det måste också vara med i vågskålen, säger Ask.
Gå till toppen