Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Världens största mäklarfirma misslyckades med att sälja Turning Torso

Symbolen för det nya Malmö blir en allt tyngre börda för ägaren HSB Malmö.

Turning Torso började byggas 2001, under utställningen Bo01. Den skruvade skyskrapan var inflyttningsklar på senhösten 2005. Då hade notan fördubblats, från 950 miljoner till 1,8 miljarder kronor. Torson har lån på 600 miljoner kronor.
Den nybyggda Torson fick ett bokfört värde på en miljard, sedan HSB Malmös ledning tagit en kostnadssmäll på 450 miljoner kronor. HSB Malmö var i ekonomisk dallring och räddades av dåvarande vd Greg Dingizian, som sålde alla HSB Malmö kommersiella fastigheter i bolaget Orion, plus en rad högavkastande hyreshus.
Krispaketet räddade ekonomin – kortsiktigt.
I fjol kom nästa baksmälla:
Dingizians räddningspaket via utländska bolag stred mot skattelagar.
Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen tvingades HSB Malmö att betala in 264 miljoner till Skatteverket – skatt och ränta för reavinsten på husen som såldes för att rädda Turning Torso.
Nu skriver vi 2014. Världens största fastighetsmäklare, CBRE med huvudkontor i Los Angeles, har i två år försökt sälja Turning Torso. Kontraktet gick ut vid årsskiftet. Torson är osåld.
Beslutet att sälja Torson offentliggjordes i mars 2012. Men beslutet hade, enligt HSB Malmös vd Michael Carlsson, föregåtts av närmare två års utredningar och diskussioner inom bostadsbolaget.
– Säljer vi för två miljarder så har vi gjort en bra affär, sa Michael Carlsson i Sydsvenskan den 18 mars 2012 när kontraktet med mäklaren CBRE offentliggjordes.
Målet var att försäljningen skulle bli klar under 2012.
Efter ett år, i mars 2013, träffade Sydsvenskan HSB Malmös ledning på nytt.
Blir Turning Torso såld under 2013? frågade Sydsvenskan.
– Jag tror det, mot slutet av året i så fall, svarade styrelseordförande Claes Caroli.
Torson är fortfarande osåld.
Det har, enligt vd Michael Carlsson, funnits bud. Buden har kommit från pensionsförvaltare, fastighetsbolag och privatpersoner i Europa.
Men inget av buden har nått den magiska gräns där vd Carlsson ringer styrelsen för slutförhandlingar: 1,5 miljarder kronor.
Buden har varit lägre. Hur mycket lägre, vägrar Michael Carlsson att svara på.
Hur mycket fick ni betala mäklarfirman CBRE?
– I princip noll när de inte sålde, säger Michael Carlsson.
Är Torson fortfarande till salu?
– Vi vill sälja och marknaden vet att huset är till salu. Vi behöver inte sälja. Vi vill sälja till det pris vi menar huset är värt, säger Michael Carlsson.
Vad är det då?
– Det vill jag inte säga. Då sätter jag ju en prislapp på huset.
Två år har gått hos mäklaren. Vad är det egentligen som har hänt?
– Marknaden finns inte.
Ni blir inte av med huset?
– Inte just nu.
Någonsin?
– Det vet vi inte. Den som lever får se. Det kan ta tio år, säger Michael Carlsson.

En jätte på Malmös bostadsmarknad

HSB Malmö är en ekonomisk förening med 44 475 medlemmar.
Föreningen förvaltar ungefär 30 000 bostadsrättslägenheter. Dessutom äger HSB Malmö, via bolaget HSB Sundsfastigheter, ungefär 2000 hyreslägenheter. 147 av hyreslägenheterna ligger i Turning Torso.
Gå till toppen