Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte ett enda skämt som lyfter i uppföljaren

Rio 2 – prövar vingarna i Amazonas

OriginalTitle: Rio 2. Genre: ANIMERAD barnfilm. DirectedBy: Carlos Saldanha. Country: USA. PublishYear: 2014.
Redan ”Rio” var medelmåttig, men några fyndiga action- och musikalnummer lyste i alla fall upp lunken mot det förutsägbara slutet. Tvåan bjuder inte på något som livar upp den sega storyn om familjen av sällsynta papegojor i Rio som letar släktingar i Amazonas djungler. Inte ett inspirerat skämt. Inte ett minnesvärt musikalnummer. Inte ett sånginslag befriat från hoppackade grötrim.
Se, gäspa, glöm!Bild: Fox
Lika slätstruket är ett pop-ekologiskt budskap, där våra hjältar vinner en lättköpt seger över det onda skogsbolaget. Det enda notabla är konfliktens etniska krydda: de miljöaktivistiska biologerna från storstaden som hjälper huvudgojorna har ett mer nordeuropeiskt utseende, medan de elaka skogsavverkarna är idel svartmuskiga latinostereotyper som hämtade ur filmhistoriens dammigaste skurkgalleri.
I övrigt är ”Rio 2” som gjord för att gå till filmhistoriens arkiv över likgiltigheter. En skvalfilm för okoncentrerad konsumtion via allehanda digitala plattformar. Den kräver inte mycket engagemang och ger ingenting särskilt i gengäld heller. Efter en gäspning är den glömd.
Gå till toppen