Malmö

Militärer övervakade transport från Kockums

Militärer övervakade de två lastbilarna som var på Kockums i Malmö för att hämta försvarsmateriel till Försvarets materielverk.

Bild: Johann Selles
Transporten ägde rum i tisdags vid Kockums anläggning i Malmö där man utvecklar ubåtar.
– Det är en helt vanligt transport av försvarsmateriel, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på Försvarets Materielverk, FMV, till Sydsvenskan.
Hur vanliga är sådana transporter?
– Det kan jag inte kommentera.
Är det en leverans av något FMV beställt?
– Jag kan inte kommentera det. Det är försvarssekretess på det.
På Kockums säger presschef John Ahlmark att det är kundens uppgift att bekräfta om det sker en transport eller inte.
Är det en vanlig leverans till FMV?
– Det vill jag inte kommentera, säger John Ahlmark till Sydsvenskan.
Har den något med konflikten mellan FMV och Kockums ägare Thyssen Krupp och den inställda ubåtstillverkningen att göra?
– Det finns olika sorters leveranser, säger John Ahlmark.
Enligt SVT:s Blekingenytt ska Kockums säkerhetschef ha varit på plats i tisdags. Enligt SVT:s källor togs chefen senare ur tjänst. Enligt uppgift till Ekot lämnade FMV Kockums utan att ta med sig någonting.
Ekot uppger att Kockums och FMV inte kunde komma överens om vad som tillhör vem. Därför slutade det med att de FMV-anställda lämnade Kockums tomhänta.
– Samma sak här. Ska jag kommentera det så måste jag nämna uppgifter runt transporten, och det får jag inte, säger John Ahlmark till TT.
Det var den 18 mars som Thyssen Krupp fick definitivt besked av FMV:s generaldirektör Lena Erixon att Kockums inte får leverera ubåt A26 eller ta hand om uppgraderingen av befintliga Gotlandsubåtarna.
Mötet innebar slutet på en lång konflikt mellan den svenska staten och Thyssen Krupp. Då hade det gått fyra år sedan riksdagen beslutade att beställa två ubåtar av typen A26 från Kockums. Under de fyra åren har det inte skrivits någon form av kontrakt mellan beställare och tillverkare.
Nyligen gav FMV försvarsjätten Saab i uppdrag att göra en förstudie om möjligheten att producera ubåtar för Sverige i framtiden. Ett uppdrag som lett till att flera personer lämnat Kockums för Saab.
Läs alla artiklar om: Kockums
Gå till toppen