Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Teater hemma hos Gunnarson

Vad gör man om man har en gammal lada på tomten som man inte vet vad man ska göra med?
Jo, man kan till exempel starta en teater. Och det är precis vad skådespelaren Fredrik Gunnarson tänker göra.

Fredrik Gunnarson startar teater sin gamla lada i Bjärnum, i norra Skåne.Bild: Lars Dareberg
Fredrik Gunnarson är just nu aktuell i pjäsen ”Sitcom - en tv-fri kväll” på Intiman i Malmö. Men när han inte jobbar upptas hans tankar av – teater.
– Jag har ett sommarhus i Bjärnum sedan drygt tio år. På tomten står en gammal lada och jag satt på verandan en dag och funderade på vad jag skulle göra med den. Och så fick jag en snilleblixt: jag ska starta en egen teater, berättar han.
Och det är de planerna som nu börjar ta form. I sommar ska ladan byggas om till en teater med plats för 45 personer och en scen. Kring midsommar nästa år blir det premiär.
– Jag är inte så bra på att ha semester, jag sitter mest och blir apatisk. På det här viset kan jag göra det jag gillar mest, att spela teater.
Fredrik Gunnarson hoppas kunna locka människor från hela Skåne till Bjärnum.
– På Österlen spelas det ju teater i varenda buske på somrarna men här uppe i norra Skåne finns det inte så mycket sådant. Det vore roligt om det här kunde bli en teater som Bjärnumsbor går till på sommaren, men jag vill ju också att det ska bli som andra sommarteatrar, att det kommer folk från hela Skåne.
Första uppsättningen blir en monolog, ännu oklart vilken, som Fredrik Gunnarson själv ska framföra. Han har erfarenhet av att stå ensam på scenen. I Malmö har han bland annat gjort enmansföreställningarna ”Kontrabasen” som han fick Thaliapriset för år 2000, ”Vincent” på Teater Terrier 2005 och ”Förbannelser” på Intiman 2009.
– På längre sikt kan man kanske vara några stycken och spela kammarspel. Jag har stora visioner, säger Fredrik Gunnarson och berättar att han har planer på att kalla teatern Bjärnum stadsteater.
Gå till toppen