Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

TV-premiär: Don Draper är packad och klar för sista säsongen av Mad Men

På söndag är det amerikansk premiär för den sjunde och sista säsongen av ”Mad Men”. Sist vi såg Don Draper hade han fått sparken och stod med sina barn utanför barndomshemmet, en bordell någonstans i Pennsylvania.

Jon Hamm som Don Draper och Jessica Pare som Megan Draper.Bild: Frank Ockenfels 3/AMC
Det har varit lätt att fascineras av, men svårt att sympatisera med, huvudkaraktären Don Draper (spelad av Jon Hamm) och hans entourage av kostymklädda reklamkillar – alltid med en cocktail och en cigg i ena handen, och med den andra armen runt sekreterarens midja.
I den eleganta kontorsmiljön på 60-talets Madison Avenue har tittaren under sju år fått lära känna karaktärer som Peggy Olsen, den ambitiösa protegén som avancerat från sekreterare till chef; Joan Harris, före detta chefssekreterare, älskare till chefen och numera delägare; Roger Sterling, senior och kvinnotjusare; Peter Campbell, karriärlystet mingelproffs och Betty Francis, Don Drapers exfru som gift om sig.
För att nämna några. Rollgalleriet är väl utvecklat efter sju år.
Den stora hemligheten – att Don Draper egentligen heter Dick Whitman och tagit en död mans identitet – är ute sedan länge. Samtliga säsonger har präglats av en daterad kvinnosyn, en hora/madonna-blick, som gestaltats av gubbmaffians upphöjda troféfruar och sexuellt utlevande älskarinnor.
Karaktärerna i ”Mad Men” har gått igenom mycket mellan 1960 och 1968. Såväl i rutan som i det riktiga livet hinner det hända mycket på sju år: man flyttar, blir ihop, gör slut, jobbar, reser, får barn, kanske förlorar anhöriga. Samtidigt sker samhälleliga förändringar, världsnyheter och folkliga strömningar som bakar in livet i ett större sammanhang.
På många sätt är karaktärerna i ”Mad Men” helt andra personer än de var när serien började sändas för sju år sedan. De flesta har genomgått en enorm personlig utveckling samtidigt som samhället hela tiden rört sig framåt. De svartas medborgarrättsrörelse (Don Draper har de senaste två säsongerna haft en svart sekreterare), kvinnors intåg på arbetsmarknaden och ökad kunskap om alkoholism, är alla ämnen som vävs in i berättelsen om Don Draper.
Don Draper och Betty Francis barn har blivit äldre. Sally har blivit tonåring. Hon har alltid haft något melankoliskt över sig, och i senaste säsongen antyddes att hon kan ha ärvt sin pappas tendens till alkoholproblem.
Männen, till exempel Roger Sterling och Peter Campbell, tycks vara på väg nedåt i en långsamt snurrande spiral. Allt tyder på att de, liksom Don Draper, kommer att sluta som ensamma, utfattiga och alkoholiserade. Det finns inget utrymme för deras konstanta salongsberusande, kåta och gränslösa beteende i en modern värld.
Ju närmare 70-talet vi kommer, desto mer känns det som att Don Draper närmar sig sitt riktiga jag, det som han under hela sitt vuxna liv försökt förtränga: Dick Whitman.
Vad? Säsong 7 av ”Mad Men” har svensk premiär i kanal 9 den 27 april kl 21.
Gå till toppen