Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förste folkvalde nazisten sedan kriget

Nazistiska Svenskarnas Parti ställer upp i valet i 35 svenska kommuner, varav fyra i Skåne.
I Ystad har Lars Rosenberg – invald i fullmäktige för SD – gått över till SVP.
Skåne har därmed fått sin förste folkvalde nazist efter kriget.

Lars Rosenberg byter från SD till Svenskarnas partiBild: Bass Nilsson
Svenskarnas Parti (SVP) är ett nazistiskt parti som tidigare hette Nationalsocialistisk Front.
Partiprogrammet osar nationalsocialism och rasbiologi: Bara personer som är ”genetiskt lika svenskarna” ska få vara medborgare. Partiet vill skapa ett ”etniskt homogent livsrum”.
Målet är att avskaffa den parlamentariska demokratin.
I valet 2010 fick SVP 681 röster i hela landet. Sitt enda kommunala mandat fick partiet i Grästorp i Västergötland.
Nu har SVP aktivt försökt värva SD-politiker till sina valsedlar. I Ystad har de fått napp.
Lars Rosenberg, 67, valdes för fyra år sen in i fullmäktige på ett SD-mandat. Han lämnade partiet och har en tid varit politisk vilde. Nu har han gått med i SVP och står på nazisternas valsedel inför höstens val.
– Sverigedemokraterna har gått upp i de övriga partiernas politik. De är för bleka. Jag vill driva den politik vi gick till val på förra gången, säger Rosenberg.
Matts Johnsson (FP) är ordförande i Ystads kommunfullmäktige. Han blir bestört när Sydsvenskan avslöjar att han fått en nazist bland de folkvalda i kommunen.
– Det känns obehagligt. De representerar en åsikt som är helt väsensskild från alla oss andra, säger Johnsson.
– Respekterar man inte demokratin så respekterar man ju inte heller kommunfullmäktige.
Matts Johnsson berättar att Rosenberg är en flitig motionär och debattör i allt som gäller invandring och integration. I en debatt i höstas orerade han om att ”semitiska folk” som ”producerar sju, åtta barn” hotar ta över Sverige.
– Jag var tvungen att avbryta honom för att han passerade gränsen för hets mot folkgrupp. Att tysta någon i fullmäktige är ju en grannlaga sak. Men i dag är jag glad att jag gjorde det, säger Johnsson.
Lars Rosenberg är inte den enda ex-SD:aren som blivit nazist. Även i Tidaholm, Mönsterås och Lidköping kandiderar SVP med personer som tidigare varit sverigedemokrater.
Enligt SVP-ledaren Stefan Jacobsson ställer partiet upp i totalt 35 kommuner, därav fyra i Skåne: Helsingborg, Sjöbo, Klippan och Ystad.
Dessutom kandiderar SVP i sex landstingsval. I Skåne toppas regionlistan av Jacobsson själv, följd av Anders Ärleskog, som spelade en ledande roll även när partiet hette Nationalsocialistisk Front.
Trots partiprogrammet hävdar Jacobsson att SVP inte är nazistiskt, utan ”nationalistiskt”. Inför valet vill han utnyttja det missnöje han påstår finns med att SD ”liberaliserat sin invandringspolitik”.
– SD levererar inte längre lösningar på Sveriges problem, säger Jacobsson.
Din lösning är – enligt SVP:s program – att avskaffa den parlamentariska demokratin och ersätta den med ett styrelseskick byggt på kompetens. Vad betyder det?
– Det styrelseskick vi har i dag är utdaterat och föråldrat. Det är inte dynamiskt och det främjar inte svenskarnas intresse.
Tycker du inte det är motsägelsefullt att ställa upp i demokratiska val om man vill avskaffa parlamentarismen?
– Vi säger inte att det inte ska kunna finnas val eller folkomröstningar. Men du får arbeta med de spelregler som finns och sen när du vinner politiskt inflytande får du förändra spelreglerna, säger Jacobsson.
För Sverigedemokraterna är det besvärande att flera politiker som valts in i fullmäktige på SD-mandat blir nazister. Partiledaren Jimmie Åkesson har arbetat hårt för att tvätta bort spåren av SD:s rötter i den nazistiska och rasistiska rörelsen.
Sedan Åkesson proklamerade ”nolltolerans mot rasism och extremism” har 68 personer uteslutits ur SD, de flesta för att de spritt grov rasistisk och islamofobisk propaganda på Avpixlat och andra hatsajter.
Några av dem som kastats ut har gått med i SVP.
– Även de vi kastar ut ur vårt parti för att de är för extrema och har fel åsikter anser att SVP är för extremt för dem. Vi har hört om tre eller fyra personer som har gått över. Det är inte några större avhopp, säger SD:s presschef Martin Kinnunen.
Han kallar SVP ett ”illa kamouflerat nazistparti”.
– Det är ett nazistiskt parti som bytt namn och inget annat.
Hur reagerar SD på att Lars Rosenberg – som valts in i Ystads kommunfullmäktige på SD-mandat – nu gått med i ett nazistparti?
– Principiellt sett bör alla som blir politiska vildar lämna fullmäktige. Nu har han inte gjort det och dessutom gått över till ett sådant parti – det är ett dubbelt svek mot väljarna.

SVP-medlemmar i knivdåd

Svenskarnas parti kopplas till flera av de misstänkta för knivöverfallet på Möllevången i Malmö i mars i år.
Den 30-åring som är internationellt efterlyst var riksdagskandidat för partiet i förra valet och fortsatt engagerad nazist. Minst två av de övriga misstänkta är engagerade i SVP.
Gå till toppen