Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Torsons första hyresgäster flyttade

Stig Olson och Berit Thomasson var Turning Torsos första hyresgäster, på våning 42.

”Torson var ganska anonym.” säger Stig Olson som står med sin sambo Berit Thomasson på balkongen till parets senaste lägenhet vid Själlandstorg.Bild: Lars Brundin
I dag håller HSB Malmö stämma, med möjligheter för medlemmar att diskutera Turning Torso.
Torsons mest omskrivna hyresgäster har varit konstnären Stig Olson och bibliotekarien Berit Thomasson, som var först att flytta in i skyskrapan hösten 2005. Detta efter att ha sålt var sin villa i Genarp.
Paret tillhörde det tiotal hushåll som hade anmält intresse för att bli bostadsrättsinnehavare i Torson. När huset istället blev ett hyreshus, skrev de hyreskontrakt för en stor tvåa.
Sydsvenskans senaste besök hos Stig och Berit var hösten 2010, när Torson fyllde fem år. Då hade cairnterriern Alfons nyss blivit en tredje familjemedlem.
– Det har blivit som en pånyttfödelse, sa Stig Olson om de fem åren i molnhöjd.
Varken han eller Berit Thomasson hade då några planer på att överge Sveriges högsta bostadshus.
Men sommaren 2012 gick flytten, till ett betydligt lägre höghus.
Nu bor paret i MKB:s höghus vid Själlandstorg, på våning 12 av 13. Huset ritades av Sten Samuelson och Fritz Jaenecke i på 1950-talet.
Den stora tvårummaren i Torson har blivit en ännu större sexrummare, på 140 kvadratmeter.
Hunden Alfons har i lägenheten fått en kompis, sin halvbror Bosse.
– Hundarna är ett skäl till att vi ville flytta. Ett annat skäl är att det blåste så mycket runt Torson, säger Berit Thomasson.
– Dessutom var Torson ganska anonym. Receptionen och omsättningen på hyresgäster gjorde att det framstod mycket som ett hotell, säger Stig Olson.
Flytten 30 våningar ner, från hav till Pildammspark, sparar på hushållskassan. I Torson betalade paret en hyra på ungefär 17 000 kronor i månaden. MKB-sexan kostar ungefär 14 000 kronor i månaden.
Men den sänkta hyran var inte det primära skälet. Och i sommar ska paret flytta igen, till en nybyggd bostadsrätt vid Triangeln.
Från tolfte våningen har paret fortfarande bra utsikt.
– Vi ser Bron, Köpenhamn, Lund och Romeleåsen där vi bodde innan vi flyttade till Turning Torso, säger Stig Olson.
– Men vi ser inte Kullaberg, Möns Klint, Ven och Skanör som vi gjorde från Torson. Det är klart att vi trivdes där. Annars skulle vi inte ha stannat i sju år.
Gå till toppen