Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Asante är i Malmö för att ta SM-guld

Anita Asante vann Svenska cupen och Supercupen med Göteborg. Nu vill hon vinna SM-guld med FC Rosengård.
– Vi är absolut favoriter, men måste också leva upp till den utmaningen och hantera pressen på ett positivt sätt, säger hon.

Den 28-åriga brittiskan kliver in som försvarsgeneral i skarpt läge när allsvenskan sparkas igång i dag borta mot AIK. Men Anita Asante har inte gjort en Nilla Fischer, alltså skolats om till mittback efter en karriär som central mittfältare med fokus på defensiva uppgifter.
– Under större delen av min karriär har jag växlat mellan de olika positionerna. I Göteborg spelade jag nästan bara mittfältare, kanske en eller två matcher som mittback. Men jag har varit back och mittfältare både på klubblagsnivå och i landslaget, så jag känner mig bekväm i båda rollerna, berättar Anita Asante.
Ombytlighet är något hon omfamnar i största allmänhet. Det är därför hon inte haft några problem med en spretig försäsong, där träningsmatcher på hemmaplan och i Turkiet varvats med landslagsuppdrag runt om i Europa.
– Jag gillar hela bondingprocessen, att utveckla förståelsen mellan mig och mina nya lagkamrater.
2010 i USA var hennes snurrigaste år hittills. Efter spel med Sky Blue FC i New Jersey gick hon till S:t Louis, som lades ner efter tjugo dagar av seriespelet, hamnade i Chicago men bad efter sex matcher om att bli flyttad till Washington där hon avslutade säsongen.
– Jag levde i kappsäck och fick se mycket av USA, men framförallt var det lärorikt att få träna och spela ihop med så många olika toppspelare från hela världen.
USA fanns egentligen inte på kartan när Anita Asante varvade fotboll med studier på universitetet hemma i London.
– Jag hade bestämt mig för att stanna i England, men fick ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Nu kör jag på så länge kroppen tillåter det. Det är mitt motto.
De avbrutna studierna berör hennes nuvarande yrke. Anita Asante höll på med en doktorsavhandling kring damfotboll, men insåg under andra proffsåret i USA att tiden inte riktigt fanns där för att kunna varva det arbetet med jobbet som fotbollsspelare.
– I stora drag handlar avhandlingen om hur damfotbollen styrs i dag. Jämfört med herrfotbollen är damfotbollen fortfarande väldigt ung som sport och det finns inget genomarbetat system i något land egentligen.
– I samhället i stort fattas det en massa beslut som människor på gräsrotsnivå inte har så mycket inflytande över, så är det också för mig som damfotbollsspelare.
I stället för att plugga lägger hon nu ledig tid på nya svenska vanor som att cykla och inte minst ”the culture of fika”.
– Cykla har jag inte gjort sedan jag var barn, men här cyklar ju alla överallt. Och fika är ett skönt sätt at koppla av. Jag har besökt många kaféer i Sverige.
Innan hon lämnar det här landet ska hon också ha sett en match i rollerderby, en sport hon fått upp ögonen för i Malmö. Och så vill Anita Asante ha ett SM-guld med sig hem.
– Vi är favoriter och det här laget förtjänar ett sådant erkännande med tanke på allt man uppnådde förra säsongen.

Anita Asante

Ålder: 28 år (född 27 april 1985).
Bor: Tvåa vid Triangeln i Malmö.
Klubbar: Arsenal 2003–2008, Chelsea 2008–2009, Skye Blue FC i USA 2009, Saint Louis Athletica, Chicago Red Stars, Washington Freedom, alla 2010, Sky Blue FC 2011, Göteborg 2012–2013, FC Rosengård 2014-.
Meriter: Champions League 2007, fem ligatitlar i England (senast 2008), fyra FA-cuptitlar (senast 2008), tre ligacuptitlar (senast 2007), Svenska cupen 2012, Supercupen 2013.
Landslaget: 67 A-landskamper för England, 5 för Storbritannien (OS 2012 i London).
Gå till toppen