Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från ruckel till pärla

Omvandling. Att rusta upp ett hus på landet måste inte kosta skjortan. Anna-Karin Skoglund och Olof Lindqvist förvandlade sommarstugan i Broby till ett mysigt åretruntboende.

För sex år sedan blev Anna-Karin Skoglund och Olof Lindqvist ägare till en liten stuga i Broby.
– Vi spontanköpte huset. Det var så billigt så vi tyckte det var värt att chansa, säger Anna-Karin Skoglund och skrattar.
Deras kännedom om Broby begränsades till de gånger de hade passerat genom samhället med bil. Själva stugan var skev, sliten och såg ledsen ut i januarislasket. Men den hade en vacker glasveranda och stor potential. För att rädda livet på stugan, som tidigare hade fungerat som bostad åt bygdens smed, såg de till att omgående hyra in hantverkare som putsade om fasaden. Eftersom huset enbart var tänkt som sommarstuga löstes de flesta problem inomhus med hjälp av skurborstar och målarfärg.
Mycket snart visade sig husköpet vara ett riktigt lyckokast. Både Anna-Karin och Olof stortrivdes i Broby och i sin lilla stuga.
– Vi åkte hit på fredagar och längtade alltid tillbaka när vi var i Malmö, säger Anna-Karin Skoglund och berättar att det till slut blev jobbigt att slitas mellan lägenheten i stan och livet i sommarstugan.
De insåg att det var dags att flytta till hus. Valet stod då mellan att ta ett lån och köpa något i närheten av Malmö eller att flytta till sommarstugan och bli skuldfria.
– I april 2010 bestämde vi oss för att flytta till Broby, i maj sålde vi vår lägenhet i Malmö och i juni flyttade vi, säger Olof Lindqvist och berättar att de i och med det beslutet gjorde en ekonomisk revolt.
De sänkte drastiskt sina boendekostnader och Anna-Karin Skoglund kunde i en övergångsfas ansöka om tjänstledighet från sitt arbete som lärare i Trelleborg. I samband med flytten sålde de i princip allt sitt bohag i Malmö. De kände båda att de ville börja om på nytt.
– Innan vi flyttade var jag orolig att den positiva känslan som vi förknippade med Broby skulle försvinna när vi bodde här permanent men det har den inte gjort. Vi lever i ett helt annat tempo nu, säger Anna-Karin Skoglund och berättar att hon ofta längtar hem till sin stuga redan innan hon har lämnat den.
Trots att varken Olof eller Anna-Karin hade någon direkt erfarenhet av husrenoveringar var upprustningen av hemmet inget som skrämde dem. De var överens om att de inte ville dra på sig några nya lån och att de därför skulle renovera i den takt som ekonomin tillät. Något annat de var ense om var att deras eget välmående var viktigare än att allt skulle vara tipp topp.
– Vi har haft som mål att genoföra en stor renovering om året, säger Olof Lindqvist och berättar att de sedan de köpte huset bland annat har dragit om all el i bostaden, rustat upp källaren och byggt en ny köksingång.
Till alla större projekt har de använt sig av lokala hantverkare och deras erfarenheter av dessa är enbart positiva. Själva har de stått för slipning av gamla trägolv, målning och allmän uppfräschning av huset. De har pausat ofta och glatt sig åt att sakta men säkert se stugan blomstra igen. Nästa stora projekt blir att i sommar måla om taket. En köks- och badrumsrenovering står också på tur men exakt när har de inte bestämt. Just nu passar de hellre på att njuta av vårsolen som letar sig in genom köksfönstret än den lilla sprickan i kökets innertak.
Inredningen är en blandning av gammalt och nytt men mest gammalt. Både Anna-Karin och Olof älskar att fynda på loppis och hittar ständigt nya skatter till sitt hem. De har båda hittat arbete nära hemmet och har som en följd av flytten fått mer livskvalitet.
– Tack vare flytten har vi möjlighet att välja att inte arbeta heltid. Det är väldigt bra för själen, säger Olof Lindqvist.
Byggt: Slutet av 1800-talet
Om: Huset som ligger ett stenkast från den gamla smedjan i Broby har tillhört bygdens smed.
Storlek: 76 kvadratmeter stort hus samt en tomt på 1 500 kvadratmeter.
Nästa projekt: Taket måste målas om.

Vem: Anna-Karin Skoglund, 42 år och Olof Lindqvist, 44 år.

Var: Broby.

Gör: Båda arbetar som lärare.

Blogg: Anna-Karin har dokumenterat många av husets förändringar i sin blogg www.frokengronsblog.blogspot.se.

Anna-Karin Skoglunds favoritpryl: ”Det är nog vår gröna kökssoffa. Jag älskar grönt och den var till och med målad i rätt nyans när jag hittade den”.

Olof Lindqvists favoritpryl: ”Det gamla bokskåpet som jag har alla mina spel i. Jag visste vad jag ville ha och letade länge på olika loppisar innan jag hittade det här”.

Bästa renoveringen: ”Det är nog när vi fick ordning på hallen mellan matsalen och vardagsrummet. Då bands hela huset ihop och blev enhetligt”, säger Olof Lindqvist.”Jag tror att det var smatten på baksidan och glasverandan. De sakerna blev grädden på moset”, säger Anna-Karin.

Renoveringsfilosofi: Livsstilen är viktigare än själva renoveringen.

Favoritfynd: Den charmiga strumpautomaten är ett av Olof Lindqvists bästa fynd. Automaten, som är fullt fungerande, har antagligen stått i Eslöv. En gång i tiden kostade ett paket strumpbyxor sex kronor. Benet i skyltfönstret fick Olof i present när han under en period arbetade på Lindex.

1 Gör det som behövs. ”Ta inte tag i för stora bitar på samma gång.”

2. Låt renoveringen ta tid. ”Bo in dig innan du börjar riva ut och bygga nytt.”

3. Pausa. ”Vi valde det här huset för att vi ville bo här och inte för att vi ville renovera. Renoveringen ska inte kännas som ett måste.”

4. Medge att du inte kan. ”Ta in hjälp på områden du själv inte behärskar.”

5. Dokumentera. Olof och Anna-Karin skapade ett renoveringsalbum.

Gå till toppen