Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ren lögn om Malmöskolor

Sydsvenskan har granskat migrationsministerns påstående att många Malmöelever undantas från sexual- och simundervisning. Det stämmer inte alls.

Tobias Billström vill täppa till den möjlighet som finns i skollagen för att ge befrielse från simundervisning och sex- och samlevnadsundervisning. Redan 2011 blev lagen betydligt strängare på den punkten, men fortfarande finns möjlighet att bevilja undantag bland annat på grund av religiösa eller kulturella skäl.
Undantagen används allt för mycket, tycker migrationsministern. För att visa det tar han Malmö som exempel.
– Det finns klasser i Malmö där så många som 25 procent av eleverna är undantagna från simundervisning. Det är anmärkningsvärt med tanke på att det är en kunskap som alla har rätt till, säger Tobias Billström till Svenska Dagbladet.
Sydsvenskan har kontrollerat ministerns uttalande. Vi skickade ut en enkät till alla rektorer i Malmö och frågade om någon av deras elever är undantagna från simundervisningen, och om så är fallet, varför?
Samtliga skolor utom en har svarat. Av alla skolor är det en enda som anger att de har elever som är undantagna från simundervisningen av religiösa eller kulturella skäl. Det handlar om två flickor. Några få andra skolor har en till tre elever med undantag, men då är det av andra orsaker, som klorallergi eller funktionshinder.
Hur ser det ut totalt sett, i hela Sverige, med befrielse från simundervisning? Ingen vet. Skolverket frågar inte om det i de enkäter de skickar ut om simkunnighet.
Svaren om huruvida eleverna är befriade eller inte ska man dock ta med en nypa salt, tycker Lars Åke Bäckman, undervisningsråd på Skolverket.
– Undantag är ju inte något som ska förekomma egentligen, så det är lite lurigt att ställa frågan, säger han.
Vad som däremot är säkert, är att frånvaron från just idrottstimmarna är högre än för andra ämnen. Dessutom är det vanligt att eleverna är närvarande vid lektionen men inte deltar i undervisningen.
Skolverket undersöker hur många elever som faktiskt inte kan simma när de går i årskurs fem – drygt 8 procent vid senaste mätningen. Fler pojkar än flickor missar simkunnighetsmålet, och den vanligaste orsaken är rädsla för vatten. Men också kulturella orsaker är ganska vanliga – många nyanlända elever går inte så ofta till simhallen eller stranden, och har därför liten vattenvana.
Slutsats: Det problem som migrationsministern talar om, handlar i år i Malmö om två elever på en enda skola. Det måste vara mycket små klasser om det ska bli några 25 procent. Ministern ljuger.
Den skola som inte svarat är Bladins International School.

Sex Malmöskolor undantar elever från simundervisningen

En skola anger religiösa eller kulturella skäl. Det handlar där om två flickor som är befriade från simundervisningen. Två skolor anger att eleven i fråga har en funktionsnedsättning. Tre skolor anger ”andra skäl” (till exempel klorallergi).
Gå till toppen