Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt att gå ner i vikt utan muskler

Allt fler svenskar är överviktiga, larmar statistiken. 

Fem av tio svenska män har ett BMI (kroppsmasseindex) på över 25 och är därmed överviktiga eller feta i statistikernas ögon.
BMI räknas ut med hjälp av din längd och vikt, punkt slut. Indexet bryr sig inte om vad din kropp består av. Muskler eller fett kvittar lika.
– Därför är BMI värdelöst om man vill ta reda på om en person verkligen väger för mycket, säger Peter Stenberg, dietist och idrottsnutritionist på Malmö idrottsakademi MIA.
Det viktiga är vad kroppen består av, hur mycket som är muskler, hur mycket som är fett – och var fettet sitter i kroppen.
Ett sätt att ta reda på detta är att skicka en svag ström genom en människa, och genom att mäta det elektriska motståndet (impedansen) i olika kroppsdelar räkna ut vad kroppen är sammansatt av.
Bioimpedansmätare, kallas instrumentet. MIA har en sådan på Kulan Idrottsskadecentrum i Malmö. Vi begav oss dit med två försökspersoner.
Jonas Kanje är journalist, nyhetschef på Sydsvenskan. Han har med åren blivit tämligen fet. I vintras beslöt han sig för att gå ner till under 80 kilo före sin fyrtioårsdag som infaller den 2 juli.
Jim Pettersson är brottare, verksam i IK Sparta. Han har flera SM-titlar och internationella titlar. Hans stora dröm är OS i Rio de Janeiro 2016. Just nu är han intresserad av balansen mellan muskler och fett.
En i taget stiger de upp på impedansmätaren. Står tysta och stilla med en avkännare i varje hand. Efter två minuter levererar skrivaren ett protokoll där deras respektive kroppsvikt delats upp i fett, skelettmuskulatur, proteiner, mineraler med mera.
De studerar ivrigt varandras resultat. (Du ser några av dem här ovanför.)
– Titta, du väger fem kilo mer än jag men har fem kilo mindre fett, säger Jonas Kanje med ett stänk av avund i rösten.
Större delen av Jim Petterssons kroppsvikt utgörs av muskler.
– Du har grymt låga fettvärden men ändå ett för högt BMI, säger Peter Stenberg till brottaren.
Jonas Kanje är däremot normalviktig i statistikens ögon. På tio veckor har han gått ner tio kilo. Belöningen för denna ansträngning är ett BMI på 24,3. Kanje ser nöjd ut. Finns det mer fett att ta? undrar han.
– Visst, du kan gott gå ner tre, fyra kilo till i fettmassa, säger Peter Stenberg.
Journalisten mulnar lite, men dietisten tröstar med att det nog ska gå ganska lätt. Kanjes muskelmassa ligger en bra bit över 40 procent av kroppsvikten och ju mer muskler desto lättare att gå ner i vikt.
Muskler behöver mycket energi. Det är därför muskelknippet Jim Pettersson måste äta så mycket. Han förbrukar drygt tvåhundra kalorier mer per dygn (i vila) än Jonas Kanje. Det motsvarar arton kilo bacon på ett år.
Motsatsen gäller för den som har mycket fett och lite muskler: man behöver så lite energi att det nästan är hopplöst att gå ner i vikt genom att enbart äta mindre.
– Man bör alltså fokusera på styrketräning om man vill gå ner i vikt, säger dietisten.
Jonas Kanje tränar muskler. Men eftersom han har gått ner i vikt så snabbt har han sannolikt tappat lite muskelmassa också under tiden.
– Om du minskar fettmassan över längre tid är det lättare att behålla muskelmassan.
Jonas Kanje kommer att klara målet att väga mindre än 80 kilo på fyrtioårsdagen. Det är mindre än två kilo kvar, och fettprocenten på 14,6 är redan klart godkänd.
– Men du måste ner under 10 procent fett för att muskelrutorna på magen ska synas, säger Peter Stenberg.
– Fan också, säger Jonas Kanje.

FAKTA/Jim Pettersson, brottare

Längd: 180 cm
Vikt: 86,7 kg
Skelettmuskelmassa: 46,0 kg
Fett: 7,3 kg
Fettandel av vikt: 8,4 procent
BMI: 26,8
Energiförbrukning/dygn i vila: 2085 kcal
Senaste bragd: SM-guld 2013
Mål: OS 2016
Är enligt BMI: Överviktig
Får gärna: Äta mer grädde

FAKTA/Jonas Kanje, journalist

Längd: 183 cm

Vikt: 81,5 kg

Skelettmuskelmassa: 39,3 kg

Fett: 11,9 kg

Fettandel av vikt: 14,6 procent

BMI: 24,3

Energiförbrukning/dygn i vila: 1872 kcal

Senaste bragd: Ner 10 kg på 10 veckor

Mål: Under 80 kg på 40-årsdagen

Är enligt BMI: Normalviktig

Får gärna: Gå ner lite till

Gå till toppen