Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vd: Torson kunde sålts för två miljarder

Turning torso kunde ha sålts redan 2007. För två miljarder kronor.

Kanske var det ett försök att lugna medlemmarna. Kanske ett sätt att försvara den fortsatt höga värderingen av den skruvade skrapan.
I en fullsatt konferenslokal på Scandic tog Michael Carlsson ordet inför HSB:s fullmäktige och ett fåtal vanliga medlemmar.
– Jag kan säga så här, sålde jag 2007 hade jag fått två miljarder. Då hade jag ett bud på det. Men då var vi inte mogna att sälja det.
Sydsvenskan har i en serie artiklar visat att Turning Torso kostat HSB Malmö hundratals miljoner kronor. Vid en försäljning kan Torson generera vinst, men då måste HSB få bra betalt. Världens största fastighetsmäklare har försökt i två år, men tvingats ge upp eftersom ingen velat betala ens i närheten av de dryga 1,8 miljarder som bygget kostat (gallerian inräknad).
Med facit i hand kunde de två miljarder som ska ha erbjudits 2007 ha besparat HSB-ledningen en hel del huvudvärk. Men när Sydsvenskan ställer följdfrågor visar det sig att budet inte var ett bud och att det kom från en vulkannation vars ekonomi bokstavligen var på väg upp i rök.
Fanns det ett konkret bud 2007?
– Det fanns indikationer, det var inte så att det fanns ett konkret bud. Men det fanns ett otroligt tryck framför allt från Island 2007. Sedan vet vi var det landade någonstans, säger Michael Carlsson.
– Jag tycker ändå att man kan ta upp en indikation.
Hur stark var denna indikation?
– Att man blev kontaktad från rådgivare som säger sig ha köpare som är villiga att betala det beloppet.
Sett i backspegeln, vad borde ni ha gjort?
– Eftersom det bara var en indikation går det inte att svara på det. Så jag har inte mer kommentarer.
Men du lyfter ju detta inför medlemmarna som om Torson var värd två miljarder?
– Ja, och kanske blir värt igen. Vår bransch har ju en förmåga att ha uppgångar och nedgångar. Den tiden kommer säkert igen.
Hur sannolikt är det att ni får sålt torson?
– Att vi får den såld är sannolikt. När, vill jag inte svara på. Det kan ta tio år.
Var det värt det?
– Det vet vi den dag det blir sålt.
Det blev inte mycket diskussioner om Torson under HSB Malmös stämma. Den enda som öppet kritiserade ledningen sitter inte i HSB:s fullmäktige och har därför ingen rätt att yttra sig. Han heter Tryggve Wallin och har gjort sig känd som en flitig motionsskribent i HSB-sammanhang.
– Jag har skrivit motioner om att Torson borde säljas sedan 2008, och sagt det ännu tidigare än så. Man borde ha sålt i ett tidigare läge. Nu talar Michael Carlsson om ett bud på två miljarder kronor 2007. Det var helt nytt för mig. Men hur sant är det? Förmodligen är det bara retorik, säger han.
Gå till toppen