Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Femton konstnärer medverkar i Artscape

Konstverk skapas på Malmös fasader, gator och torg under en ny gatukonstfestival i maj.
Femton internationella konstnärer medverkar i Artscape.

Främst rör det sig om väggmålningar, men festivalen gästas också av den amerikanska konstnären Magda Sayeg, som var med och startade garngraffitin med instickade lyktstolpar, och Isaac Cordal som gör skulpturer.
Det arrangeras även workshops runt om i staden, guidade turer, konstnärssamtal och paneldebatter.
– Först och främst vill vi sätta färg på staden, men också ge offentlig konst till alla. Alla ska känna sig delaktiga - inte bara i att se konsten utan även att kunna utföra den, säger Tor Hedendahl, en av arrangörerna i den nystartade ideella föreningen Artscape.
Femton inbjudna internationella konstnärer skapar var sitt konstverk under tre veckor. Bland andra kommer Shamsia Hassani från Afghanistan.
– Alla världsdelar är representerade och de är bland de största namnen idag inom gatukonsten, säger Tor Hedendahl.
Även lokala konstnärer medverkar.
Festivalen samarbetar med fastighetsägare i Malmö och håller tillsammans med stadsbyggnadskontoret på att ta fram vilka ytor som konstnärerna ska göra verk på. Planen är att konstverken ska finnas kvar efter festivalen.
– Ja, så länge fastighetsägarna vill det. Vissa konstnärer skapar konst som försvinner lätt. Vi har någon som skapar origamikonst till exempel, och det är ju papper som försvinner vid första regnet.
Moderna museet i Malmö samarbetar med Artscape kring en paneldebatt och ett konstverk på museets fasad.
Arrangörerna vill med festivalen även göra ett passivt men positivt inlägg i debatten kring gatukonst och det offentliga rummet. Det hade inte gått att göra något liknande för tio år sedan i Sverige, menar Tor Hedendahl.
– Gatukonstklimatet börjar förändras i hela Sverige, men speciellt i Malmö känns det som att klimatet är helt rätt för att anordna något sådant här och det har vi också märkt med alla samarbetsparters vi har idag.
De hoppas att Artscape kan bli ett återkommande evenemang, men inget är ännu bestämt.
Skapandet pågår från 12 maj till 1 juni. Därefter fortsätter de guidade turerna och en galleriutställning.
Artscape har fått stöd från bland annat Kultur Skåne och Malmö stad för att kunna genomföra festivalen.

Konstnärerna

Bokade konstnärer hittills är Stinkfish, Pixel Pancho, Blek Le Rat, Phlegm, Above, Faith47, Smug One, Magda Sayeg, Shamsia Hassani, Mademoiselle Maurice, Isaac Cordal, Natalia Rak och Cyrcle.
Gå till toppen