Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toppbetyg till tre av glassnyheterna

Tre glassar av helt olika typ fick högsta betyg när Sydsvenskans provpanel smakade sig i genom årets produktnyheter.

Maria Escalante.Bild: Albin Brönmark
– Jag gillar att branschen vågar testa, som att göra glass med kakinnehåll eller glass med tydlig spritsmak. Att de inte alltid blir helt rätt får man leva med, säger Lotta Törner, vd i Livsmedelsakademin och en av de fem deltagarna i provpanelen.
En nyhet som hela panelen, vuxna som barn, föll pladask för var vaniljglassen i yoghurtstil med honung- och kolasås från Ben & Jerry.
– Lagom syrlig och söt på en och samma gång. En alldeles perfekt blandning. Den här hade de kunnat krångla till med massor av olika ingredienser, säger Helga Boström, lärare.
Men även klassiska smaker kan skörda triumfer. Struten Chrunchy från Triumfglass med vaniljgräddglass och inslag av choklad uppskattades av samtliga deltagare med omdömen som "enkel men mycket välgjord " och "helt rätt balanserad chokladsmak och bra våffla".
Menlös var ett uttryck som panelen använde flitigt om glassar som inte fick så bra betyg.
Trots att det emellanåt även talades om "typisk barnglass" var skillnaderna i smak mellan barn och vuxna i panelen mycket liten. Undantaget var en isglass med bubbelgumssmak som helt sågades av de vuxna i panelen men som samtidigt fick toppbetyg av Irmeli Mölstad Katsler, 9.
Maria Escalante, chokladtillverkare, efterlyser producenter som vågar vara tydligare i sin smaksättning av glassarna och lyfta fram äkta smaker av grädde, ägg, frukt, bär och choklad istället för att alltför ofta använda flitigt med socker.
– Titta här. Den här vaniljglassen smälter väldigt fort. Det tyder på att den innehåller mycket socker. Jag har inga problem med sötma, men då måste den användas vid rätt tillfälle, säger hon.
Som lakritsälskare var hon nöjd med årets båda nyheter med saltlakrits.
– De är bra glassar i sin genre båda två och med fin eftersmak, säger Maria Escalante.
Eftersmak och konsistens är viktigt när det gäller glass. Panelen avfärdar till exempel glassen Äppelpaj med omdömet att eftersmaken är som att den "legat i frysen i flera år".
Lotta Törner tycker att flera av nyheterna känns som att de fastnar som en hinna på tungan och menar att tillverkarna borde lägga ner mer vikt på att hitta rätt konsistens.
När det gäller Triumfglass nyhet "Jungly" är konsistensen helt avgörande. Höljet är i gelé vilket gör att glassen går att skala precis som en vanlig banan. Men panelen visade ingen större entusiasm.
"Plus för cool idé, men glassen smakade nästan ingenting och höljet verkar bättre att använda som studsmatta än att äta upp", löd omdömet.
Gå till toppen