Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Dags att sätta press på politikerna och få ett stopp för farliga varor

Har ni också gått vilse i ”certifieringsdjungeln” och bland alla rapporter om vad som är giftigt eller inte giftigt?
Vilka produkter i våra affärer innehåller farliga ämnen? Konsumenterna har stor makt men det är svårt att ha kunskap och tid för att kunna avgöra vad som är bra, tycker Ida Zwahlen. Hon menar att man inte ens ska behöva riskera att göra dåliga val – och att politikerna måste ta ansvar för utbudet.Bild: LEIF R JANSSON / TT
Trots all den kunskap jag som miljövetare har tvingas jag lägga ner mycket dyrbar tid på att söka upp den information som krävs för att kunna göra de medvetna valen i livsmedelshyllorna. Vilka tandkrämer innehåller inte miljögiftet triclosan? Vilket schampo innehåller inte zinkpyrition, som till och med är förbjudet i båtbottenfärg? Vilka barnleksaker innehåller inte farliga ftalater?
I denna djungel av farliga ämnen är det oerhört svårt att göra ett medvetet val.
Ibland finns det inga bra alternativ, då räcker inte konsumentmakten. Vi måste se till att även våra politiker tar ansvar genom att gå före med förbud mot det som är dåligt och subventioner för de produkter som är bra för alla.
Alla konsumenter borde kunna känna sig säkra i affären – de som snabbt och bekymmersfritt vill köpa en giftfri lax och de som inte har kunskapen eller alternativen för att kunna göra bra val.
Vi får ständigt höra om bekämpningsmedelsrester i oekologiska frukter och grönsaker, kemikalier från mat i bebisars blod, palmolja från regnskogsskövlad mark i choklad. Det är näst intill omöjligt för någon med andra intressen än innehållsförteckningar och miljörapporter att vara en helt medveten konsument. Vardagen ställer orimligt höga krav på den som vill konsumera rätt alltid.
Vore det inte bättre om det inte gick att konsumera fel?
För vem ska göra de dåliga valen? Den som inte har kunskapen?
Den som knappt har tid att hämta barnen på dagis?
Den som inte har råd?
En färsk forskningsrapport visade att vi omöjligen kan uppnå hållbarhet genom enbart konsumentmakt.
Det är alltså avgörande med politiska styrmedel, men det förutsätter också att politikerna inser det.
Försäljningen av ekologisk mat ökade med 13 procent förra året, och vi ser allt oftare att ekobananerna har tagit slut på grund av den höga efterfrågan. Men varför är inte all mat ekologisk? Vem vill egentligen bli erbjuden mat som innehåller gifter?
Men vårt fria val då, vad händer med det när vi förbjuder vissa varor? Jag tror att de flesta skulle uppleva en mycket större frihet om de slapp att ständigt välja mellan bra och dåligt, eller mellan två dåliga alternativ. Det skulle spara mycket tid och tankeverksamhet och därmed pengar. Dessutom skulle det gynna vår egen och inte minst våra barns hälsa.
Konsumentmakt är ett väldigt viktigt demokratiskt styrmedel och det du gör spelar roll – särskilt i brist på politisk styrning. Men vi får inte låta våra politiker bli bekväma och lägga över ansvaret på den som inte har alternativet eller möjligheten att göra bra val! Den dag vi bara har bra val att göra kommer ingen att sakna vare sig farliga barnleksaker, båtbottenschampo eller giftig tandkräm.
År 2014 kan konsumentmakten sätta press på politikerna. Det är dags att sätta stopp för de dåliga alternativen.
Ida Zwahlen
miljövetare och ideell trainee på Naturskyddsföreningen
Gå till toppen