Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förskola väljs bort – i vissa områden

Skillnaderna minskar mellan sociala grupper i hur mycket barnen går i förskolan. Men i Malmö är skillnaderna mellan stadsdelarna stora.

Bild: Albin Brönmark
– Det går inte ett möte utan att vi diskuterar hur vi ska få kontakt med dem, , säger Ana Maria Deliv, kvalitets- och myndighetschef på förskoleförvaltningen i Malmö.
Att gå i förskolan ökar chanserna betydligt för ett barn att så småningom klara sig godkänd igenom grundskolan. Det visar forskningen.
Men de områden där flest elever går ut skolan utan godkända betyg, är också de områden där flest barn missar förskolan. I Rosengård är mer än vart femte barn fött 2011 (som fyller tre år i år) inte inskrivet i förskolan.
I Limhamn är motsvarande siffra 4,2 procent. Också bland barnen födda 2008, de som börjar förskoleklass i höst, är skillnaderna mellan stadsdelar stora.
Nästan 14 procent av barnen i Södra innerstaden går inte i förskolan, jämfört med 1,7 procent i Husie.
Malmö stad har gått igenom de skillnader som finns mellan de gamla stadsdelarna. Totalt cirka 800 Malmöbarn i åldern tre–fem år går inte alls i förskolan.
Orsakerna kan förstås vara många, men kommunen vill veta varför det ser ut så.
– Vi vill göra en enkät om varför man väljer bort förskola. Vet man inte om att det är bra med förskola, eller har föräldrarna bedömt att mitt barn mår bra av att vara tillsammans med mamma eller pappa? Vi vill ha underlag för att veta varför man inte går, säger Ana Maria Deliv.
Men det är komplicerat att få tag på föräldrarna för att ställa frågan.
– Det är något nämnden återkommer till vid vartenda möte – hur identifierar vi dem, hur hittar vi dem? Och hur kan vi komma ut med information, säger Ana Maria Deliv.
Medborgarkontoren och öppna förskolan är möjliga vägar att gå. Men förskoleförvaltningen planerar också att knacka dörr.
Det finns inte många andra kommuner där skillnaderna i andelen inskrivna barn i förskolan mellan stadsdelar är så tydliga. De flesta kommuner har inte alls undersökt saken.
Men i Burlövs kommun kan man se en tydlig skillnad mellan höghusområdet Arlöv och villasamhället Åkarp (se faktaruta här ovan).
I Trelleborgs kommun är skillnaden 12 procentenheter mellan olika områden.
Gå till toppen