Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Giftfritt bröllop växande trend

Vår betyder hög tid att planera för den som tänker gifta sig i sommar. Varför inte låta sommarens bröllop bli ett där ekosamvetet är rent?
– Det är min viktigaste dag och då vill jag att alla som gjort den möjlig också ska ha haft det bra, säger blivande bruden Louise Matseus.

Förr ville bara barfotade hippies ha ett. Men i dag, när svenskens ekomedvetenhet ökar, behöver ekologiskt bröllop inte betyda att man väljer bort den lyxiga känslan.
– Det kan göras lika glamouröst som ett marängbröllop – men med omtanke om natur och människa, säger Katharina Brunat, som driver forumet Ecobride Club.
När Louise Matseus, 28, och Dusan Cvjetkovic, 26, ska fira bröllop är ekofaktorn viktig i allt. Det är ett val de gör, trots att de inte beskriver sig som några miljöhjältar i vardagen.
– Tänk om femtio procent av alla brudpar väljer lite mer eko – då skulle man kunna göra jättestor skillnad, säger Louise Matseus.
Paret har tittat på olika platser att ha sin bröllopsfest. De vill ha en restaurang som kan erbjuda en ekologisk meny och som kan garantera att serveringspersonalen får de löner de ska ha.
– Alla som bidrar med något ska ha haft det bra – den som sytt klänningen och den som skördat blommorna, säger Louise Matseus.
Paret har provsmakat bröllopstårtan som konditorn på Gunnebo Kaffehus och Krog utanför Göteborg bakat åt dem. Hos Gunnebo är bröllopsmenyn helt ekologisk och gjord på närproducerade råvaror, som under sommaren kommer från odlingarna precis utanför lokalerna.
Men både blommor och kläder till bröllop som är rättvisa och ekosäkrade kan fortfarande vara svårt att hitta. Professionella brudklänningsdesigners som jobbar med återvunna tyger, som spetsgardiner, börjar dock poppa upp.
– Och på nätet har jag hittat en designer i Sydafrika som gör klänningar i rättvisemärkt bomull och siden och de är inte dyrare än vanliga brudklänningar mina vänner köpt, säger Louise Matseus.
För Dusan Cvjetkovics del blir det svårare. På herrkostymsfronten ligger marknaden lite efter.
Att hålla ett ekologiskt bröllop handlar inte bara om medveten konsumtion, utan om att välja bort onödig konsumtion.
– Ekobröllop är en motvikt till den svulstiga ”amerikanska marängdrömmen”. Det är inte så många som vill ha den längre. Man vill att bröllopet ska vara unikt och där passar den ekologiska stilen, utan att man behöver vara en miljöhjälte, säger Katharina Brunat.

Ekosäkra bröllopet

Inbjudningskorten: Tänk på att använda oblekt papper.
Kläderna: Sök upp formgivare som använder återvunna material eller leta klänning i vintagebutik. Prioritera annars ekologiska nyproducerade material och se upp med konstmaterial då de är sämre för miljön. Köp en kostym i bra kvalitet som kan användas länge.
Ringarna: Välj rättvisemärkt guld och konfliktfria diamanter.
Blommorna: Miljö- och rättvisemärkta blommor är en snårig historia. Att en blombutik är miljömärkt behöver inte betyda att alla deras blommor är det. Titta efter Krav-märkning eller Fairtrade. Den relativt nya märkningen FFFP täcker både miljöaspekten och den sociala aspekten i sin certifiering. Den rekommenderas av Naturskyddsföreningen.
Välj en florist med ekologisk profil som jobbar säsongsbetonat och lokalt.
Undvik oasis, det gröna som man stoppar blommorna i, det är en miljöfälla.
Maten: Efterfråga ekologiska menyer. Byt ut köttet mot ekologiskt kött eller ett vegetariskt alternativ. Välj närproducerat och säsongsbetonat.
Vinet: Köp ekologiskt och eller rättvisemärkt bubbel.
Dekorationerna: Gör själv eller låna. Leta på loppis. Skippa värmeljus som ger en massa metallskräp. Ordnar du festen själv så hyr bestick och porslin.
Presenterna: Onödiga prylar är dåligt för miljön, så be gästerna bidra på något annat sätt. Det blir allt vanligare att ta en liten slant i kuvertavgift. Att ge en gåva till någon miljöorganisation är också ett alternativ.
Gå till toppen