Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lanthandel ska bli byns nya samlingspunkt

I dag öppnade den efterlängtade lanthandeln i Torna Hällestad.

När Villes varumarknad gick i konkurs julen 2012 förlorade byns 600 invånare sin lokala mataffär. Ur förlusten föddes en vilja att skapa något nytt. I ett stormöte i byns kyrka uppstod ett fastighetsbolag, där de som ville kunde gå in med en summa pengar.
Genom att köpa huset och hyra ut det till lokala näringsverksamheter hoppas invånarna kunna säkra byns utveckling på längre sikt.
– Det blir även viktigt som en plats att samlas och sitta och snacka på, vilket behövs såhär på landet, säger Jens Formare, som byggt upp lanthandeln. Just nu finns det inget annat och därför känns det väldigt tomt.
Förutom en lanthandel i gammaldags stil kommer huset att inhysa bageri med kafé, en vintagebutik och en cykelverkstad. Lanthandeln ska i första hand täcka bybornas basbehov, men också kunna erbjuda något extra i form av exempelvis ekologiskt kött. Tanken är att småskaliga livsmedelsproducenter från trakten ska finnas representerade i sortimentet.
– Vi tror att ett samlat utbud av lokalproducerade varor kommer att uppskattas av både bybor och folk utifrån, säger Jens Formare. Det märks att det finns ett stort sug, men sen är det förstås upp till oss att få folk att vilja komma tillbaka.
Arbetet med att renovera lokalerna har pågått sedan i julas. I stort sett varje dag har Jens Formare och Anders Hammar, som driver bageriet, funnits på plats för att lägga golv, måla och sätta upp hyllor. Intresset för utvecklingen har också varit stort. Flera gånger dagligen har Jens Formare fått frågan om hur det går och lanthandelns Facebooksida har över 500 följare.
På öppningsdagen har Jens Formare och Anders Hammar varit på plats sedan tidigt på morgonen för att ställa i ordning. Nybakat bröd finns till försäljning och besökarna får en första chans att se sig omkring i det stora huset. Senare under dagen hålls det vernissage för konstnären Jessica Rydenius Varén. I den anslutande ateljén ställer hon ut målningar och en stor skulptur uppbyggd kring ett hjorthorn. Några ungdomar har sov-it i sina bilar för att kunna bli de första kunderna. Linn Rosenkvist verkar nöjd.
– Jag tycker konceptet är jättetrevligt och kommer definitivt handla mer i byn nu, säger hon.

Torna Hällestad

Byn har cirka 600 invånare varav ungefär hälften arbetspendlar, mestadels inom Lunds kommun.
Villes varumarknad drevs med samma ägare mellan åren 1967 och 2012. Efter en tidigare konkurs och nystart tvingades den till slut lägga ner för gott. Många bybor handlar idag sin mat i Dalby eller Södra Sandby.
Förutom från byn kommer de lokalproducerade varorna från bland annat Södra Sandby, Brunslöv och Sjöbo. Butiken ska även tillhandahålla varor från småskaliga producenter på orter längre bort i landet som Asmundstorp, Tågarp och Blentarp.
Gå till toppen