Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur får man gig i Tadzjikistan?

Hallå där Adam Persson, en av gitarristerna i Malmöbandet Ved, på bilden längst till höger.

Bild: Adrian Recordings
– I största allmänhet vet jag inte, men i vårt fall var upprinnelsen den att vi har en vän som heter Gustaf Sörnmo som spelar trumpet med oss och som också har arbetat med Centralasiengrupperna, en svensk organisation som arbetar med demokratifrågor och mänskliga rättigheter i Centralasien. Han har varit där ganska mycket och spelat. För några år sedan lanserade han idén. Då var det inget seriöst projekt, men nu blir det av.
Men inte går det väl att räkna hem ekonomiskt att göra en sådan här sak?
– Nej, men i höstas tog vi tag i det här lite mer på riktigt och gjorde en ansökan till Statens musikverk, och fick dessutom en mindre summa från Malmö kulturstöd. På den vägen var det. Så nu ska vi spela på några festivaler och klubbar och faktiskt på ett museum.
För den som inte har hört Ved, hur skulle du beskriva vad ni gör?
– Utan att ge sig in i alltför mycket konstiga genrebeteckningar kan man väl säga att vi spelar instrumental rockmusik. Alla i bandet kommer från olika musikaliska bakgrunder, så det är egentligen ingen självklarhet för oss att syssla med instrumentalmusik. Men i just det här projektet har vi tänkt så från början. Vi är inspirerade av frijazz och tysk sjuttiotalsmusik.
Utöver Tadzjikistan ska ni till Kazakstan, Kirgizistan och Uzbekistan. Och bli en film?
– Ja, det känns nästan nödvändigt att dokumentera det här på något sätt, så det har vi budgeterat för redan från början. Maciej Kalymon och Michael Cavanagh heter filmarna, och jag hoppas att det blir fokus inte bara på spelningarna, utan på vilka möten vi råkar ut för under resan. Det blir nog inte en rockdokumentär i konventionell bemärkelse.
Gå till toppen