Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu har han hittat hem – på flera sätt

Ibland tar det tid att veta var man hör hemma. När Kerim Arhan fyller fyrtio gör han det med insikten om att hemma kan vara på flera platser i världen.

Efter sommaren släpper Kerim Arhan en skiva. Snart har han också avslutat sin utbildning till arbetsterapeut och tycker att det känns bra för kreativiteten att ha ännu en utbildning att falla tillbaka på.Bild: David Bergström
2014 är året då flera viktiga bitar faller på plats för Kerim Arhan. Han blir färdig med utbildningen till arbetsterapeut på Lunds universitet i sommar. Skivan, som varit klar under flera år, kommer att lanseras. Och så fyller han jämnt.
– Det är en skön känsla att fullfölja, och nu avsluta, det jag har åtagit mig att göra.
Kerim Arhan beskriver sig som en människa som ”alltid är på väg någon annanstans”. Eller, snarare är det en beskrivning av vem han var tidigare. Efter gymnasiet följde flera års kringflackande liv. Det blev många resor och under en längre period levde och studerade Kerim Arhan i Kanada.
– Jag gick på scenskola där. Kanada är ett fint land, jag trivdes väldigt bra. Men avståndet till alla nära och kära i Sverige kändes till slut för stort.
Känslan av att vilja ge sig iväg fortsatte dock att pocka på efter hemkomsten till Malmö då han dels satsade mycket på sin artistiska karriär, dels arbetade inom familjeverksamheten Arhan Orientaliska mattor.
– Min far, av turkiskt ursprung, föddes i Sverige och en stor del av min familj är från Turkiet. Trots att Turkiet och dess kultur alltid har haft en plats i mitt liv var det först i trettioårsåldern som jag på allvar började fundera över mitt turkiska arv.
– Jag började reflektera över om den här känslan som jag alltid hade haft, att jag ständigt ville iväg, kunde ha något med mina turkiska rötter att göra.
2005 bestämde sig Kerim Arhan för att flytta till Turkiet. Under ett år pluggade han turkiska och skapade musik där. Vistelsen skulle visa sig vara svaret på varför rotlösheten hade varit hans ständiga följeslagare i livet.
– Det är svårt att förklara, men det handlade mycket om igenkänning, både av människorna där, men också av atmosfären. Det var en viktig pusselbit för min personliga utveckling att vid den tidpunkten få tillbringa en längre tid i Turkiet.
Snart bär det åter av till Istanbul. Kerim Arhan ska göra sin sista praktikperiod på arbetsterapeututbildningen där.
– Under fyra veckor ska jag jobba på ett sjukhus. Familjen kommer och hälsar på under den sista tiden där. Det ska bli spännande.
Trots att han sysslat länge med musik och med att skriva texter vill han inte kalla sig musiker. Istället ser han musiken och texterna som den konstform han använder för att uttrycka sig.
Men de senaste åren har det inte blivit mycket tid över för musiken. För fyra år sedan föddes hans och fästmön Anjas son Ozan.
I samma veva började tankarna på allvar att snurra runt vad han skulle syssla med i livet.
– Jag hade ju min scenskoleutbildning och musiken, men hade under längre tid även varit intresserad av kroppen som redskap och samspelet mellan vårt fysiska och psykiska välmående.
Planen var att läsa till sjukgymnast men han anmälde sig också till arbetsterapeututbildningen. Och kom in.
– Även om jag kommer att göra min praktik på ett sjukhus i Istanbul har jag svårt att se att jag skulle jobba på ett sjukhus i framtiden. Arbetsterapi har börjat användas inom flyktingmottagandet och det arbetsområdet intresserar mig.
Tanken är att skivan som legat och väntat på att nå allmänheten i fyra år ska lanseras i år.
– Skriv inte till sommaren, kanske till hösten. Lite press behöver jag så att det verkligen blir av.
Kerim Arhan hoppas att det ska bli mer tid framöver för musiken än under de senaste åren.
– Att ha en utbildning och ett yrke som går att försörja sig på känns bra för kreativiteten. Nu handlar det istället om att prioritera och avsätta tid för musikskapandet.
Samtidigt har erfarenheterna under de gångna åren – att bli pappa, utbildningen och insikten om att betydelsen av ordet ”hemma” även innefattar Turkiet – gjort honom rikare, säger han.
– Det låter kanske dramatiskt men det känns som att om jag dör idag så är det OK. Jag är glad och tacksam över det jag hittills har fått uppleva. Med det sagt menar jag samtidigt att får jag leva fyrtio år till, så känns det som att mitt liv precis har börjat. Det här är bara början.

Kerim Arhan

Familj: Fästmön Anja, snart 5-årige sonen Ozan samt bonuskatterna Lysander och Hermia.
Bor: På Gamla Väster, Malmö.
Gör: Artist, snart färdig arbetsterapeut.
Aktuell: Fyller 40 år i dag, den 19 april.
Intressen: Teater, film, litteratur, musik. Släpper skivan ”Poetry in Broken English” efter sommaren.
Gå till toppen