Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Cancersjuk erbjöds inte medicin på avbetalning

Cancersjuke pensionären Leif Olsson har inte råd att köpa medicinen som läkaren ordinerat.

Leif Olsson går försiktigt när han möter oss hemma i lägenheten. Han har svårt att sova på grund av värken som ökar för varje dag han inte kan ta sin medicin. Det handlar om ett morfinliknande läkemedel som används vid svår smärta, till exempel cancersmärta.
När sjuttioåringen blev utskriven från kirurgen på Sus hade han inte råd med det receptbelagda läkemedlet som säljs på apotek. Allt han hade pengar till var Alvedon.
Bredvid sängen ligger fyra patientarmband och en tom burk Alvedon.
– Jag måste ta min medicin. Annars blir jag sänkt. Jag försöker att inte tänka, annars är smärtan outhärdlig, säger Leif Olsson.
Under sjukdomstiden har grannen Slobodan Jasnic, som bor några våningar upp, hjälpt och stöttat Leif Olsson.
– Jag förstår inte hur de kan skriva ut en förvirrad, cancersjuk pensionär utan att se till att han har ett så viktigt läkemedel med sig eller åtminstone försäkra sig om att han kan hämta ut den, säger Slobodan Jasnic.
Kostnaden Leif Olsson måste betala för medicinen är 2 200 kronor, vilket är det högsta man betalar under ett år för de läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.
Om någon inte kan betala erbjuder apoteken räntefri delbetalning. Men om kunden har mer än en betalningsanmärkning måste denne söka försörjningsstöd.
Slobodan Jasnic skakar på huvudet uppgivet.
– Att söka försörjningsstöd tar två veckor. Ska Leif behöva gå och ha ont så lång tid?
Apoteket där Leif Olsson försökte köpa medicin var Apotek Hjärtat.
– Generellt försöker vi alltid hjälpa kunderna, informera och vägleda, säger presschefen Erika Burlin Hellman.
Vad gör ni när en allvarligt sjuk människa behöver medicin akut?
– Om vi brustit här så är vi jätteledsna och beklagar det och hoppas att han vänder sig till oss igen. Vid akut medicinskt behov, till exempel om apoteken är stängda, kan man vända sig till sjukhusets akutmottagning och få en jourdos utskriven.
Sus chefsapotekare Per Holmér säger att utskrivna patienter kan få medicin som täcker den tid då apoteket är stängt.
– Mer medicin än så får man inte generellt. Men man kan vända sig till sin sjuksköterska och därefter prata med kurator för att se hur situationen kan lösas. Sådana fall prioriteras högt.
Enligt kuratorerna på Sus hjälper de, i svåra fall, patienter i kontakten med socialförvaltningen.
Slobodan Jasnic följer med till apoteket som bekräftar att Leif Olsson inte fått ut medicinen. Han lånar honom pengar så att han kan köpa ut det nödvändiga läkemedlet.
– Det ska inte gå till på det här sättet, suckar Slobodan Jasnic. Leif har arbetat i många år. Men när man blir gammal bryr sig ingen. Då sker sådana här saker, äldre och sjuka är väldigt utsatta.
Gå till toppen