Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu vill Picasso ta sig an världen

Hon var en underdog i ”Idol” 2007, och vann med sin sångröst. Samtidigt kämpade hon mot en hjärntumör. Men även när det har varit som mörkast har musiken och djuren lyst upp för Marie Picasso.

Fördomar fanns; hon hade redan inlett en sångkarriär, och hon var redan en tv-kändis. Men inte ens de som ville avfärda Marie Picasso som en dum blondin kunde förneka hennes fantastiska sångbegåvning, och att vinna hela ”Idol”-tävlingen blev den slutgiltiga revanschen.
Så följde en hektisk inspelning av albumet ”The Secret” som blev en listetta. Men sedan blev det ganska tyst. 2011 förklarade hon sin frånvaro i en radiointervju med att hon hade opererats för en hjärntumör. Sjukdomen hade hon haft länge, men trots svåra symptom dröjde det år av läkarbesök innan hon fick en korrekt diagnos.
Åren efter ”Idol”-segern tillbringade hon ”hemma i fosterställning”. Inga pengar och ingen hjälp från Försäkringskassan – till slut måste hon tacka ja till förfrågningar för försörjningens skull. Det blev en del tv-program; i ”Körslaget” ledde hon Team Picasso till final.
– Det brände ut mig helt. Jag hittade inte hem, visste inte vilken våning jag bodde på. Jag hade försämrad syn, hörsel och fick stressutslag över hela kroppen. Det kändes som om jag hade en yxa i huvudet av värk och jag gick upp arton kilo.
Hon känner stor tacksamhet mot den läkare som till slut upptäckte tumören. Då hade hon kämpat dagligen i tio år och brutits ned till kropp och själ.
– Det har varit en lång resa i mörkret, och vetskapen om att jag sakta är på väg ur det ger mig känslor jag inte kan beskriva. Jag kommer inte ihåg hur det känns att på riktigt känna lycka, men jag ser fram emot när den dagen kommer.
När hon ser tillbaka på ”Idol”-tiden är det med glädje över stödet hon fick. Men också med sorg över minnena av smärtorna, och ensamheten i att ständigt dölja sitt tillstånd. Hon borde väl inte ha sökt till programmet, säger hon, men drömmen om att få arbeta med musiken var så stark. Hon ville ta vara på de chanser som kom.
Det som har gett henne kraft under alla år är musiken och närheten till djur. Hon är uppväxt på landet bland hästar, och sångrösten fanns där naturligt.
– Jag sa att jag skulle bli ”sjungare” när jag var två och ett halvt år. Jag har aldrig tagit sånglektioner, det finns inom mig bara. Jag har sjungit sedan jag föddes i princip och det är en stor del av mig.
Hon är fortfarande under rehabilitering, men hon får kraft av sin älskade hund Zimba. Djurrättsfrågor har alltid engagerat Marie Picasso, som nu skriver på egen musik.
– Jag har människor som är redo och som gillar mitt material, och det är jag tacksam för. Jag är ambassadör för The Perfect World Foundation som kämpar för djuren, och mitt personliga mål är att stå på scen på Noshörningsgalan i Göteborg i september. Kan det bli bättre?
– Stark, frisk, med full energi vill jag ta mig an världen. Jag har ju för fasen en hel djurvärld att rädda och musik, texter, hopp och styrka att ge.

35Marie Picasso

Bor: I Stockholm.
Gör: Sångare och artist.
Familj: Pudeln Zimba, föräldrarna och de två systrarna.
Aktuell: Fyller 35 år på torsdag, den 24 april.
Firar: ”I lugn och ro med Zimba.”
Om att fylla 35: ”Jag känner att mitt liv sakta börjar komma tillbaka. Jag välkomnar 35 med öppna armar!”
Senaste kulturupplevelse: ”Min hjärna är för bränd för att minnas det tyvärr. Det är flera år sedan.”
Favoritplats: ”Var som helst tillsammans med Zimba, och på scen och i kreativa miljöer.”
Gå till toppen